Hlavní navigace

Facebook zdokonaluje nástroje pro prevenci sebevražd

2. 3. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: facebook.com
Sociální síť Facebook zavádí nové funkce, které poskytnou lepší informace a podporu lidem, kteří uvažují o sebevraždě. Nemá sice nástroje, které by odhalovaly riziko sebevraždy a potenciální sebevrahy musí ohlásit jiní uživatelé, disponuje ale týmem stovek vyškolených psychologů v různých částech světa, kteří 24 hodin denně zkoumají ohlášené případy a doporučují další kroky.

Facebook, největší sociální síť na světě, se stal místem, kde řada z jeho 1,3 miliardy aktivních uživatelů sdílí své nejniternější pocity a myšlenky. Pokud si uživatel všimne příspěvku, jehož autor otevřeně hovoří o sebevraždě, měl by okamžitě kontaktovat místní záchranné složky, radí Facebook. Přesto se ale snaží zlepšovat způsob, jakým reaguje na upozornění na hrozbu sebevraždy. Lidem v nouzi i těm, kdo na ně upozorní chce nabízet lepší informace.

Uživatelé Facebooku již déle mají možnost upozornit na potenciálně sebevražedné sklony, buď z rozbalovací nabídky vpravo nahoře nebo pomocí formuláře. Facebook následně dotyčnou osobu kontaktuje. Nyní přitom poskytne další informace a komunikační nástroje a nabídne spojení s odborníkem, zatímco dříve se zobrazilo pouze strohé poděkování.

Pokud je uživatel nahlášen jako potenciální sebevrah, při dalším přihlášení do Facebooku se mu zobrazí okno se zprávou v tomto duchu: „Ahoj, někdo z tvých blízkých si myslí, že prožíváš složitou situaci a požádal nás, abychom se podívali na tvůj příspěvek.“ Dále poskytne možnost kontaktovat přítele nebo psychologa na tísňové lince. V dialogovém okně se zobrazí i odkazy na užitečné rady v podobě textu a videa.

Nové nástroje vznikly ve spolupráci s psychology, akademickými odborníky a organizacemi, které nabízí lidem pomoc v nouzi, ale také s lidmi, kteří se o sebevraždy pokusili. Facebook disponuje týmem vyškolených psychologů, kteří nepřetržitě ohlášené příspěvky zkoumají a přednostně řeší nejzávažnější z nich, například takové, kde uživatel vyhrožuje sebepoškozením.

Zdroj: IDG News Service

soutez_casestudy

Čtěte také:
→ IBM bude na Twitteru analyzovat data odrážející veřejné mínění
Twiter a IBM spojily síly a budou pomáhat podnikům v rozhodování analýzou tweetů. Twitteru dodá globání data, IBM cloudové analytické nástroje a konzultační služby.

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.

Byl pro vás článek přínosný?