Hlavní navigace

Evropský VMworld 2010: Virtuální cestou na tři etapy ke skutečným obláčkům

24. 11. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Třetí evropský VMworld, který se letos v říjnu konal v dánské Kodani navštívilo více než 6500 účastníků. Počet virtualizovaných počítačů přesáhl loni počet těch fyzických

I z  těchto dvou údajů je jasně patrné, že virtualizace a cloud jsou tím, co hýbe (nejen) podnikovým IT. A zřejmé bylo také to, že VMware je jedním z těch, kteří na této vlně surfují s velkým úspěchem.

Hlavní keynote VMworldu, letos zastřešeného sloganem „Virtual Roads. Actual Clouds“, zahájil Maurizio Carli, Senior Vice President a hlavní manager VMware v regionu EMEA. Ten ve své řeči přidal další čísla svědčící o tom, že VMware rozhodně nehraje hru o cloud s nízkými kartami. VMware User Group má nyní celosvětově více než 50000 členů.

 

Tři stádia virtualizace

Po něm se ujal slova šéf marketingu Rick Jackson. Uvedl, že zákazníci VMwaru, kteří virtualizují svou infrastrukturu prochází typicky třemi stádii. V prvním, nazvaném „IT production“ se snaží ze své IT infrastruktury vytěžit co nejvíc. V této vlně, jak následně upřesnil CEO společnosti Paul Maritz, virtualizují kritické nicméně „nebusinessové“ aplikace jako jsou storage, web a tisk. Ve druhé fázi nazvané „Business production“ se zaměřují na klíčové obchodní aplikace, například SharePoint a Exchange. Ve třetí vlně, nazvané „IT as a service“ už virtualizují své veškeré IT zdroje, kouzelnými slovíčky jsou zde agilita, flexibilita, self provisioning služeb a spojování cloudů (cloud federation).

Podle Jacksona VMware vnímá proces adopce cloudu jako postupnou cestu, přičemž různí zákazníci jsou na ní různě daleko. To dále upřesnil Paul Maritz, který konstatoval, že z více než 190000 zákazníků, které jeho firma má, se většina dnes při optimalizací své hardwarové infrastruktury soustředí na kapitálové výdaje. Někteří z nich však už začínají dosahovat vyšší návratnosti kapitálu tím, že virtualizují své firemní aplikace. Jakkoliv jsou to zásadní a důležité kroky, skutečný hodnota je skrytá až ve třetím stupni, ve kterém zákazníci „konzumují“ aplikace dle hesla „platím jen to, co skutečně používám“. Do tohoto stádia ovšem zatím většina zákazníků nedošla, IT oddělení se povětšinou z obav o bezpečnost a konflikt s legislativou zdráhají přenechat uživatelům práva přistupovat k firemním datům z jejich oblíbených zařízeních, jako je nejnověji např. iPad. Tento stav je ale podle Maritze dlouhodobě neudržitelný.

 

Operační systémy na ústupu

Maritz dále řekl, že operační systémy jako Windows nebo Linux postupně ztratí svou rolí správce hardwaru a sítových zdrojů, ta následně přejde právě na virtualizační software.

Varoval také, že zákazníci už přestávají tolerovat to, že aplikace jsou psány stylem založeným na 30 let starých paradigmatech. VMware podle něj úzce spolupracuje například s Googlem nebo  Saleforce.com a vyvíjí nová programovací rozhranní, která umožní aplikace v cloudovém prostředí v případě potřeby snadno přesouvat. Vývojáři už podle něj v podstatě nevyvíjejí aplikace přímo pro operační systém, místo toho je píšou pro vývojářské frameworky jako jsou Ruby on Rails, Spring nebo Django.

CEO VMwaru také upozornil na změny v přístupu k bezpečnosti. Překonaná je ochrana fyzických zařízení, tu je třeba poskytovat na úrovni aplikací. Na této úrovni bude také řešena možnost řízení požadavků na úroveň kvality služeb, protože, jak uvedl, „aplikace si nejsou rovny.“

 

Virtualizovaných více než fyzických

Paul Maritz také ocitoval v úvodů zmíněný odhad společnosti IDC: virtuálních strojů bylo v loňském roce poprvé více než strojů fyzických, přičemž další virtuální počítače přibývají tempem 28% ročně, rozdíl se tedy dále rychle zvětšuje.  Virtualizovaných bylo dle odhadů VMwaru 20 – 30% datacenter. Další na řadě jsou aplikační systémy, finálním stádiem je pak přechod na systém „platím jen to, co skutečně používám“ zmíněný v úvodu.

 

 

Úvodní keynote uzavřel Steve Herrod, CTO a Senior Vice prezident pro výzkum a vývoj. Ten připomněl produktové novinky a na několika praktických ukázkách naznačil, jak to vše bude v budoucnu fungovat.

Kodaňský VMworld dále pokračoval několika desítkami dalších seminářů a samozřejmě prezentacemi několika desítek partnerů, kteří s VMwarem sdílejí jeho pohled na cloud a virtualizaci.

 

 

soutez_casestudy

... a mimochodem: Co to vlastně je, ten cloud?

Byl pro vás článek přínosný?