Hlavní navigace

Edge computing pomůže k rychlejší digitalizaci, říká ředitelka společnosti VMware Alexandra Baleta

10. 2. 2023
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: VMware
Cloudové technologie jsou vynikající, ale už víme, že nejsou vhodné pro každého, ale existují vhodné alternativy, řekla v rozhovoru pro CIO Business World Alexandra Baleta, regionální ředitelka společnosti VMware.

Před lety VMware razil heslo Cloud first. Dnes už víte, že to nebylo úplně vhodné a hlavně pravdivé, proto máte motto Smart cloud. Vydržíte s tím déle než s Cloud first?

Viděli jsme, že to nebyla úplně funkční strategie, že? Pandemie samozřejmě všechny tlačila dál k rychlému přijetí cloudu. Ale co si firmy neuvědomily, bylo, že různá prostředí a různé aplikace vyžadují různá cloudová prostředí nebo různá prostředí pro výpočty. Že nemůžete bezhlavě všechno nahrnout do nějakého cloudu.

Pokud chcete fungovat chytře, musíte mít smart cloud, abyste přesouvali pracovní zátěž tam, kde poběží nejlépe, co nejblíže k uživatelům. Smart cloud je rozhodně inteligentní způsob přesouvání pracovních zátěží tam, kde nejlépe fungují a nejlépe vyhovují uživatelům.

A už si připravujete nové marketinkové heslo místo Smart cloud? 

Zatím ne. Věříme, že to je dlouhodobě správná strategie. Jak se vyvíjel veřejný cloud, tak se vyvíjel i VMware s virtualizačními strategiemi, které jsme hnali kupředu. Smart cloud je rozhodně způsob, jak zarámovat inteligentní správu různých cloudových prostředí do firemního IT. Ať už jde o privátní cloud, on-premise, o edge computing nebo o veřejný cloud.

I pro zaměstnance VMwaru je složité udržet krok se všemi produkty a jejich inovacemi, které vrháte na trh. Jak to potom mají dělat firmy, které musejí sledovat novinky u více firem? Jak mají držet krok s moderními technologiemi?

Není to zcela určitě jednoduché. Musejí na to jít z druhé strany, podívat se na to, co potřebují, ne jaká je nabídka na trhu. Zeptejte se, co potřebuje váš ekosystém, zejména když hledáte partnerství pro služby u třetích stran. Ptejte se jich, jaké technologie vám mohou vyřešit takový problém.

Nedívejte se na názvy produktů. Sledujte funkčnost, škálovatelnost, konektivitu. Nemluvte o tom, jestli je to žlutý cloud nebo přijde černý nebo jakýkoli jiný. Ptejte se po funkčnosti. Potřebujete řešit bezpečnost? Přinášíme vám správné portfolio zabezpečení, které odpovídá danému obchodnímu požadavku. Zkrátka nesledujte názvy technologií nebo produktů ale jejich funkce.

Kdo zákazníkům může pomoci s výběrem správné cesty nebo správného vybalancování mezi řešením v cloudu a on premise? Kde je rovnováha, kterou by si měli vybrat?

Je třeba se na to podívat z hlediska obchodního případu i požadavků. Tak například v továrně máte provozní technologie, které musí běžet blízko místa, kde jsou vaše provozy, vaše stroje. Mají požadavek na velmi nízkou latenci, širokou konektivitu.

To není příliš slučitelné s tím, co mohou nabídnout veřejné cloudy, takže se musíte podívat třeba na nabídku edge computingu. A nesmíte ani zapomenout na správné zabezpečení.

Co unikátního proti cloudovým řešením nabízí edge computing?

Jak jsem říkala, přechod do cloudu všechno nevyřeší. Firmy si začínají uvědomovat, že jejich klienti a spousta jejich zařízení chce mít silný výpočetní výkon co nejblíž u sebe, nechtějí čekat na výpočty probíhající někde daleko ve veřejném cloudu. Proto nastává masivní rozvoj edge computingu, který posouvá výpočetní centra co nejblíž k uživatelům, aby se snížila doba reakce.

Řekla bych, že nastala doba rozvoje edge computingu, který má stále rostoucí dopad na společnost.

Je středoevropský region nějak odlišný od zbytku světa v této oblasti?

Neřekla bych jiný, spíš to vidím jakou ideální šanci z hlediska digitalizace, kdy je edge computing zejména pro méně rozvinuté trhy – což střední Evropa je – příležitostí, jak efektivně modernizovat provoz za cenu nižších nákladů, protože se zvyšuje automatizace bez nutných výdajů do velkých datových center a infrastruktury.

Můžete uvést nějaké příklady správného nasazení edge computingu?

Příležitosti vidím třeba v maloobchodě. Digitalizace a automatizace pomocí edge computingu dokáže efektivně řešit a předcházet krádežím zboží v obchodě. Stačí jen inteligentní kamerový systém, využít potenciál inteligentních regálů s výrobky. A máte obchod kde se nejen bude méně krást, ale také budete potřebovat méně prodavačů, protože váš IT systém sám upozorní, že dochází nějaké zboží.

Něco takového nasazujeme pro Tesco, které má nejen obří hypermarkety, ale i malé prodejny ve vzdálených lokalitách, které jsou ideální pro lokální výpočetní centra než spoléhání na výpočetní sílu vzdáleného cloudu. Naše řešení zajišťuje Tesku větší efektivitu poboček, protože odstraňuje problémy s latencí a zlepšuje provoz.

Pracujeme i třeba pro automobilku Audi, která řešila problém v továrnách, kde provozovala neúměrný počet zhruba 1500 serverů Windows v každé fabrice – každý zobrazovací panel u každé linky znamenal jeden server. Nemusíme si povídat, jak složité je takové prostředí zabezpečit. Přitom celý systém Windows vlastně sloužil jen k zobrazování aktuálních údajů z výrobní linky, což je velmi předimenzované. Nemohli jsme využít naši virtualizaci z datového centra, protože tyto servery komunikují s dalšími průmyslovými zařízeními jako PLC Siemens, pro které virtualizace neexistovala.

CS24

Nakonec se nám to v součinnosti se Siemensem a edge computingem povedlo vyřešit a dovedli jsme virtualizovat kompletní IT výbavu výrobní linky, která teď běží na VMware s virtuálním PLC od Siemensu a Codesys. Máme za sebou pilotní projekt v jedné továrně, který se nyní bude rozšiřovat do všech dalších.

Edge computing je prostě vynikající alternativa cloudu v provozech, kde cloud nejde z různých důvodů nasadit.

Byl pro vás článek přínosný?