Hlavní navigace

Digitalizace ve sportu: Samsung na veletrhu Mobile World Congress představí senzory nabitou botu

16. 2. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: (c) kentoh - Fotolia.com
Sportovní botu Iofit vyvinuli bývalí zaměstnanci společnosti Samsung především pro tréninkové účely. Je plná senzorů a komunikuje prostřednictvím mobilní aplikace.

Společnost Samsung Electronics na svém stánku na veletrhu představí nové nositelné digitální zařízení – inteligentní botu.

V podrážce chytré sportovní obuvi Iofit jsou zabudované akcelerometry a tlakové snímače, které komunikují s mobilní aplikací, která zobrazuje mimo jiné rozložení váhy uživatele v reálném čase. Trenérům údaje z boty usnadňují individuální přístup k tréninku pro různé sporty.

Botu Iofit vytvořili bývalí zaměstnanci vývojových laboratoří společnosti Samsung. Má sloužit jako náhrada stávajících tréninkových pomůcek, u nichž jsou tlakové senzory zabudované do podlahy. Přesunutí senzorů do boty a tréninkových funkcí do mobilního telefonu otevře high-tech podpoře sportovců nové trhy.

Snímače v botě Iofit umožňují sledovat, jak uživatel přenáší váhu z jedné nohy na druhou a jak udržuje rovnováhu. Připojená aplikace dokáže zobrazit tlakovou mapu chodidla a propojit ji s videonahrávkou pohybu uživatele.

CS24

Jak ale tvrdí tvůrci obuvi Iofit, poskytování dat samo o sobě nestačí. Aby byla bota užiteční jako tréninková pomůcka, musí umět pomáhat data interpretovat. Aplikace Iofit proto umožňuje analyzovat pohyb uživatele a porovnávat jej s dříve uloženými videi. Trenér může pomocí aplikace k videu připojit své komentáře buď následně, nebo online v reálném čase, aniž by musel být tréninku fyzicky přítomen.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?