Hlavní navigace

Digitalizace je odpovědí na dopady pandemie...

19. 7. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
říká Michal Herštus, obchodní ředitel ve společnosti Point X.

Jak by měly výrobní podniky posilovat svou odolnost proti dopadům pandemie? Jsou principy Průmyslu 4.0 dobrým řešením této situace?

Obecně digitalizace, která je pilířem Průmyslu 4.0, je i odpovědí na dopady pandemie.

Jak mohou podniky v současné situaci co nejefektivněji přejít od pilotní fáze zavádění Průmyslu 4.0 k jeho masivnímu nasazení?

Správný a realistický postup asi není „velký třesk", ale postupná digitalizace procesů krok za krokem, po logických částech. Vítěz nemusí být nutně ten nejrychlejší!

Překotný rozvoj Průmyslu 4.0 s sebou nese rychlé zastarávání jednotlivých prvků i celých technologií. Co by měly výrobní firmy dělat pro to, aby se s tímto vývojem co nejlépe vyrovnaly?

Na backendu je asi tou nejlepší odpovědí cloud, tam zastarávání nehrozí, resp. je starostí provozovatele cloudu. Na straně koncových zařízení je na místě pečlivá volba mezi tím, aby technologie nebyla zastaralá a na druhé straně byla dostatečně ověřená a spolehlivá. Pokud jde o aplikační sw, tam musí dodavatel zajistit kontinuální rozvoj a rychlou reakci na nové požadavky.

CS24

Jaké jsou základní požadavky na vybudování dodavatelského řetězce odpovídajícího nárokům na udržitelnost z hlediska životního prostředí a nežádoucích externalit?

Nedovážejte věci přes půl světa, pokud existuje jiná volba!

Byl pro vás článek přínosný?