Hlavní navigace

Deset nově přicházejících inovací, které by mohly změnit definici IT (1)

8. 8. 2023
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: pixabay.com
CIO musejí dávat pozor na horizont. Následující progresivní strategie a technologie se začínají prosazovat a mohly by ovlivnit příští desetiletí IT.

Tempo inovací je neúprosné. Ředitelé IT musí hlídat novou generaci vznikajících technologií, protože nový software se může během mrknutí oka stát ze snů nějakého chytrého kodéra nezbytnou součástí každého IT oddělení.

Kdysi divoké a zdánlivě nemožné pojmy, jako jsou velké jazykové modely, strojové učení a zpracování přirozeného jazyka, se dostaly z laboratoří do předních linií. Příští generace slibuje, že přinese stejnou nezastavitelnou přehlídku inovací.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z CIO Business Worldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Zde je deset velkých nápadů, módních slov a vyvíjejících se technologií, které dnes začínají nabírat na síle. Přijetí nápadu před tím, než je připraven, může být povzbuzující – pokud máte pravdu. Počkat, až bude zaveden, může být bezpečnější, ale může vás postavit za konkurenty.

IT oddělení musí být informována o těchto nově vznikajících nápadech a technologiích, jak se vyvíjejí, a musí zjišťovat, kdy – a zda – je ten správný okamžik nasadit je pro seriózní práci. Jen vy víte, kdy může nastat ten okamžik právě pro vaše technologická aktiva.

Analogové výpočty

Nejběžnějším paradigmatem pro výpočty byl digitální hardware sestavený z tranzistorů, které mají dva stavy: zapnuto a vypnuto. Nyní někteří architekti umělé inteligence sledují dávno zapomenutý model analogového výpočtu, kde jsou hodnoty vyjádřeny jako napětí nebo proudy. Namísto pouhých dvou stavů mohou mít téměř nekonečný počet hodnot, nebo alespoň tolik, kolik může přesnost systému měřit přesně.

Fascinace na této myšlence pochází z pozorování, že modely umělé inteligence nepotřebují stejný druh přesnosti jako například bankovní účetní knihy. Pokud se některé z miliard parametrů v modelu posunou o 1 %, 10 % nebo dokonce více, ostatní se vyrovnají a model bude často stále stejně přesný jako celek.

Když vám pošle Microsoft e-mail, je to s velkou pravděpodobností podvod. Na jaké další firmy si dát pozor? Přečtěte si také:

Když vám pošle Microsoft e-mail, je to s velkou pravděpodobností podvod. Na jaké další firmy si dát pozor?

Doufáme, že tyto nové analogové čipy budou spotřebovávat výrazně méně energie, díky čemuž budou užitečné pro jakoukoli z mobilních a distribuovaných aplikací na strojích, které nejsou vždy zapojeny.

Hlavní okruh voličů: Každý vývojář, který rád vymění trochu přesnosti za velkou úsporu elektřiny.

Šance na úspěch: Úspěch či neúspěch se bude pravděpodobně řídit povahou žádostí. Pokud je potřeba méně absolutní přesnosti a více šetřit elektřinu, bude pravděpodobnější, že zvítězí právě tyto čipy.

Lepší kontrola API

Kdysi byl malý rozdíl mezi API a webovou stránkou. Pokud jsou informace veřejné, proč je rozlišovat? Nyní si však mnozí uvědomují, že data lze využívat různými způsoby a možná je třeba více regulovat přístup.

Největší obavy přicházejí z webových stránek, které uznávají, jak lze jejich data použít k trénování modelů umělé inteligence. Někteří se obávají, že modely vytvořené z jejich stránek data zneužijí nebo nepochopí. Mohly by modely vystavit své uživatele únikům soukromí, když umělá inteligence v nevhodnou chvíli vyvrhne nějaký detail? Jiní chtějí jen kousek akce z IPO, až bude model debutovat.

Soumrak levných smartphonů, budeme muset sáhnout hlouběji do kapsy Přečtěte si také:

Soumrak levných smartphonů, budeme muset sáhnout hlouběji do kapsy

Některé weby již přísně kontrolují přístup k videu a textovým datům, po kterých tvůrci AI touží. Omezují stahování a zpřísňují podmínky služby, když nastane čas na soudní spor. Jiní zabudovávají do svých API novou vrstvu inteligence, aby bylo možné činit chytřejší rozhodnutí o zveřejňování informací s ohledem na podnikání.

Hlavní okruh voličů: Společnosti, které řídí přístup k velkým blokům dat, jež mohou být užitečné pro automatizovanou analýzu.

Šance na úspěch: Ta chvíle už je tady. Společnosti znovu prověřují svá API a nastavují silnější kontroly. (Viz například zde a zde.) Hlubší otázkou je, jak budou uživatelé reagovat. Mohly by přísné kontroly skončit odříznutím některých skvělých funkcí povolených rozhraním API?

Vzdálená spolupráce

Pandemie COVID-19 může být pro mnohé vzpomínkou, ale boj o pracovní prostory a blízkost bude pokračovat. Na jedné straně jsou lidé, kteří oceňují synergii, která plyne z umístění lidí do jedné místnosti. Na druhé straně jsou lidé, kteří mluví o čase a nákladech na dojíždění.

IT oddělení hraje v této debatě velkou roli, protože testuje a nasazuje druhou a třetí generaci nástrojů pro spolupráci. Základní videochatování je nahrazováno účelovějšími nástroji, které umožňují samostatné schůzky, neformální diskuse a plnohodnotné vícedenní konference.

Dvacet otázek, které si musíte položit před nasazením AI Přečtěte si také:

Dvacet otázek, které si musíte položit před nasazením AI

Tato debata není jen technická. Některá rozhodnutí jsou ovlivněna investicí, kterou společnost vložila do komerčních kancelářských prostor. (Někteří dokonce navrhují najít způsob, jak by pracovníci mohli doslova bydlet v kanceláři.) Jiní lídři mají silné osobní názory na nejlepší způsob vedení týmu. IT týmy musejí najít nejlepší způsob, jak podpořit svoji vyšší misi pomocí lepších nástrojů a postupů.

Hlavní okruh voličů: Jakýkoli tým, který musí vyvážit blízkost a efektivitu. Jakýkoli tým s lidmi, kteří musejí vyměnit čas dojíždění za hodnotu interakce tváří v tvář.

Šance na úspěch: Bitva mezi příznivci práce na dálku a těmi, kteří preferují přítomnou práci, už je tady. Skutečnou otázkou je, zda spolupracující softwarové týmy dokážou vytvořit nástroje, které jsou tak dobré, že i milovníci osobních setkání začnou říkat: „Proč se do tohoto nástroje nepřihlásíme všichni společně z této konferenční místnosti?“

Fyzické zabezpečení digitálních systémů

Když většina lidí ze sektoru IT přemýšlí o počítačové bezpečnosti, vybaví se jim chytří hackeři, kteří pronikají do jejich systémů přes internet. Starají se o ochranu digitálních dat, která jsou uložena v databázích, sítích nebo serverech. Svět zamykání dveří a ochrany fyzického přístupu je ponechán na zámečnících, tesařích a stavbyvedoucích.

Fyzické zabezpečení se však stává skutečným problémem a IT manažeři ho nemohou považovat za samozřejmost. Nejlepším příkladem toho, jak se fyzická a kybernetická bezpečnost prolínají, mohou být zloději aut, kteří přišli na to, že mohou vypáčit šev u světlometu, připojit se k datové sběrnici a vložit tu správnou zprávu, aby otevřeli dveře a nastartovali motor. Hvězda smrti nebyla jediným technickým zázrakem, který byl svržen nestřeženým fyzickým portem.

Patero kroků k podpoře inovací v IT Přečtěte si také:

Patero kroků k podpoře inovací v IT

Podobné útoky na hardware, který se vyskytuje ve stolních počítačích nebo noteboocích, začínají IT oddělením přicházet blíže k domovu. (Viz zde.) Vybudovat zařízení, která jsou zabezpečena proti digitálním i fyzickým útokům, je velmi obtížné.

Hlavní okruh voličů: Nejvíce šokované jsou často firmy, které se stanou obětí špatně střeženého fyzického útoku, ale nebezpečí musí zvážit každý.

Šance na úspěch: Základní fyzické zabezpečení je stejně snadné jako zamykání dveří. Skutečné fyzické zabezpečení může být nemožné. IT oddělení musejí najít praktickou rovnováhu, která funguje pro jejich data, a přinejmenším zlepšit svou hru, aby porazila novou generaci útočníků.

Spolehlivé výpočty

Důvěryhodné systémy byly vždy cílem vývojářů, ale v poslední době některé významné události přesvědčují některé IT manažery, že jsou nezbytné lepší architektury a postupy. Vědí, že mnoho softwarových vývojářů upadne do pasti sledováním jejich dokonalého běhu kódu na obrazovce svého počítače a za předpokladu, že tomu tak bude vždy i ve skutečném světě. Řada významných selhání softwaru ve společnostech, jako jsou Southwest Airlines nebo EasyJet, ukazuje, jak může selhat také kód, který po většinu času běží dobře.

Výzvou pro IT týmy je pokusit se tyto problémy předvídat a zabudovat do svého kódu další vrstvu odolnosti. Některé systémy, jako jsou databáze, jsou navrženy tak, aby nabízely vysokou spolehlivost. Nyní to vývojáři potřebují posunout na další úroveň přidáním ještě lepší ochrany. Některé z novějších architektur, jako jsou mikroslužby a bezserverové návrhy, nabízejí lepší ochranu, ale často přicházejí s vlastními problémy.

Deset IT předsevzetí, které jste měli letos dát a dodržet Přečtěte si také:

Deset IT předsevzetí, které jste měli letos dát a dodržet

Vývojáři přehodnocují své mikroslužby a masivní monovrstvy s cílem pochopit, jak a kdy se zhroutí.

Hlavní okruh voličů: Firmy jako aerolinky, které bez svých technologií nemohou žít.

Šance na úspěch: Společnosti, které jsou schopny zlepšit spolehlivost a vyhnout se i občasným nehodám a katastrofám, budou ty, které budou žít dál. Ti, kteří tak neučiní, vykrvácejí na ztracených smlouvách a příležitostech.

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.

Byl pro vás článek přínosný?