Hlavní navigace

Dell vStart: 200 serverů v jediném racku

9. 4. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Společnost Dell ve čtvrtek na tiskové konferenci v Londýně představila vStart: kompletní řešení pro virtualizaci a privátní cloud v jediném racku.

vStart výrobce popisuje jako "předintegrovaný rack virtuálních strojů". Jedná se o kompletní produkt dodaný v sestavené, nakonfigurované a zahořené podobě, který v závislosti na verzi nabídne 100 či 200 virtuálních strojů (do budoucna chystá Dell i další varianty). Plná konfigurace a nastavení zarhnuje hypervisory VMware, respektive kompletní řešení vSphere, podporu pro migraci VM a další pokročilé funkce. Dell chce s tímto produktem oslovit zejména zákazníky ze sféry středně velkých podniků, které se doposud do virtualizace a konsolidace infrastruktury či budování nové virutální infrastruktury nepustily, protože nemají kvalifikované specialisty pro její zprovoznění a správu.



Zároveň Dell rozšířil své partnerství s Microsoftem v oblasti hypervizorů a privátních cloudů (Hyper-V R2, System Center) a bude tak jeho řešení nabízet a podporovat společně s dalšími hypervizory a platformami pro správu virtuální infrastruktury a privátní cloudy.

Tři klíčové výhody vStart by tak měly být:

- rychlejší nasazení
- snazší správa
- lepší ekonomický model celého řešení.

První dvě varianty vStart budou v prodeji za cenu 99 000 respektive 169 000 dolarů, verze plánované do budoucna nabídnou především vyšší, ale patrně i nižší modely. Dell nezveřejnil behěm tiskové konference ani následných seminářů technické podrobnosti o konfiguraci řešení vStart, je to zjevně součást obchodní strategie produktu, který byl od počátku navržen jako "black box" řešení v jediném racku pro méně softistikovaná IT oddělení (zahrnuje vlastní servery, úložiště i sítťové a komunikační prvky). Součástí dodávky ostatně i zapojení a zprovoznění technikem přímo u zákazníka. V průběhu seminářů se nám k techickým detailům podařilo zjistit pouze to, že k vnitřní komunikaci používá vStart desetigigabitový ethernet, který je podle výrobce pro takovéto řešení naprosto dostatečný a nikoliv technologii infiniband.

CS24

 



Vedle vStart byly představeny další produkty a novinky v oblasti serverů a úložišť, zejména Email and File archive které využívá infrastrukturu Dell Equalogic PS, DX6000 Archive a cloudová úložiště s monžostí zvolit optimální poměr výkonu a ceny. Jeho pilotní provoz proběhl na Utrecht University v Holandsku. Dell zároveň připomněl novinky z oblasti výkonných 4S serverů Dell Power Edge (R810, R910, M910) s procesory Intel Xeon E7.

Zástupci Dellu zdůraznili, že vStart v žádném případě není snahou o natření datových center zákazníků "jednou barvou", řešení podporuje otevřené standardy a možnost napojení na stávající i budoucí infrastrukturu jiných dodavatelů. Nicméně podobně jako v případě konvergované infrastruktury HP se jedná o řešení zahrnující servery, síťové prvky, úložiště a další hardware, byť zaměřené na odlišný segment a do jisté míry lépe "dárkově zabalené". I HP a další dodavatelé ale opakovaně zdůrazňují podporu otevřených standardů.

V případě vStart se Dellu jistě podařilo vyřešit některé časté prosby zákazníků - zejména dodání kompletního funčkního a otestovaného řešení najednou, doplněné o relativně jednoduchou správu již nakonfigurovaného systému. Na druhou stranu je otázka, nakolik bude řešení typu vStart možné flexibilině rozšiřovat a škálovat. Znamená potřeba zprovoznění 101. virtuálního stroje investici dalších dvou milionů korun? V takovém případě by vás asi maminka nepochválila.

Byl pro vás článek přínosný?