Hlavní navigace

Dell investuje 18 miliard korun do cloudu

11. 4. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Společnost Dell na tiskové konferenci v Londýně oznámila, že do rozvoje datových center a technologií pro cloud computing plánuje investovat behem následujících dvou let asi miliardu dolarů.

Přestože je Dell jedním z nejvýznamějších dodavatelů infrastruktury pro datová centra, na nichž již dnes běží řada cloudových služeb, sám výrobce doposud o cloudu příliš nemluvil. O to aktivnější byla ale společnost v oblasti akvizic a plánu pro další rozvoj a investice. Dell v poslední době koupil řadu společností, které se zaměřují na nejrůznější oblasti souvisejcí s různými formami výpočetního mraku (Boomi, Exanet, Compellent, Perotsystems, Scalent, SecureWorks, Kace, Ocarina networks) a zároveň připravil projekt na vybudování nových modulárních datových center s vysokou hustotou po celém světě (společnost nesdělila bližší podrobnosti o lokalitách, jen tože budou umístěna v Severní a Jižní Americe, Evropě, a v Asii.

V nich hodlá Dell provozovat veřejné privátní a hybridní formy služeb PaaS (platforma jako služba), IaaS (infrastruktura jako služba) A VDaaS (virtuální desktop jako služba), společně s tradiční nabídkou služeb IT outsourcingu (kontejnery, racky, RU-kapacita). V případě virtuálních desktopů nabídne Dell řešení, která budou moci zákazníci provozovat u sebe, nebo v datových centrech formou služby, postavená na technologiích Citrix XenDesktop a VMware View.

CS24



Centra pro testování a vzdělávání

Společnost zároveň plánuje rozšířit a modernizovat síť "Global Solution Centers", která bude nově sloužit pro testování a ověřování konceptů pro nasazení cloudu a školení zákazníků. Tři z nich budou umístěna v západní Evropě (Frankfurt, Paříž, Limerick). V letošním roce jich bude v provozu 12 a v příštím roce má přibýt dalších 10.

Dell, coby jeden z nejvýznamnějších dodavatelů IT infrastruktury, tak přichází s vlastní jasně definovanou (a do jisté míry dlouho očekávanou) strategií pro cloud, která je primárně zaměřena na řešení pro infrastrukturu privátních a veřejných cloudů v datových centrech (tzv. back-end), hostování virtuálních destkopů a případně též na koncová zařízení pro podnikové uživatele (endpoints). V oblasti aplikačních služeb se pak společnost zaměří na produkty pro správu IT a některé specifické obory jako je zdravotnictví, v nichž se již etablovala v minulosti (zejména v USA).

V oblasti IT SaaS řešení byly představeny například Dell Secureworks (jedna z nedávných akvizic), divize, která působí v 70ti zemích a má na 3000 zákazníků, pro něž za poslední rok zpracovala 4,5 trilionu bezpečnostních incidentů. Bezpečností SLA je typicky postaveno na rychlosti odezvy a může být například kombinováno s pojištěním (jedny zprvních produktů tohoto typu jsou v USA zaměřeny na pojištění úniku osobních dat pacientů v nemocnicích).

Byl pro vás článek přínosný?