Hlavní navigace

Čtyři otázky, které CIO pokládají ohledně cloud computingu

30. 11. 2023
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Vytvoření skutečného obchodního případu pro cloud computing znamená mnohem víc než jen úsporu nákladů.

Od té doby, co Basecamp koncem minulého roku oznámil, že se (do značné míry) stahují z cloudu, probíhá živá debata o tom, že cloud computing nedokáže splnit přehnané sliby o zázračných úsporách nákladů. Stejně jako nízkokalorický tvarohový koláč nám měl cloud computing poskytnout vše, co jsme si přáli, s minimálním úsilím, a to vše při snížení nákladů na IT infrastrukturu. Nebo tak někteří tvrdili, a tak tomu někteří věřili.

Jaká je pravda? Úspora nákladů je (a vždy byla) nejhorším důvodem pro migraci do cloudu.

I když v cloud computingu existuje malá podmnožina scénářů typu „dáš si tvarohový koláč a přitom zhubneš“, investice do cloudu za účelem úspory nákladů často zklamou. Takhle by se cloud nikdy neměl prodávat a honba za marginálním snížením nákladů odvedla pozornost od exponenciálního potenciálu cloudu.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z CIO Business Worldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Cloudové instance nejsou žádné kouzelné krabičky, ze kterých můžeme pomocí infrastrukturních zaříkadel vykouzlit předimenzované ziskové marže. Ale při rozumné implementaci může cloud computing změnit vaše podnikání.

Spolupracuji s mnoha CIO, kteří:

  1. Zvažují migraci do cloudu nebo se snaží přesvědčit své generální ředitele, aby podporovali totéž.
  2. Se snaží vytěžit větší úspory nákladů z jejich dokončené migrace, aby ospravedlnili vzniklé výdaje.
  3. Si uvědomují, že úspora nákladů není primární výhodou cloudu, a snaží se přijít na to, jak využít větší potenciál cloudových nasazení.

Tito ředitelé IT přicházejí za mnou a mou společností s několika spravedlivými, moudrými a důležitými otázkami. Zde je návod, jak na ně odpovídám.

Sníží investice do cloudu moje náklady na IT infrastrukturu?

Zde můžete moji odpověď docela dobře odhadnout: Cloud computing nemusí snížit vaše náklady na infrastrukturu, nebo pokud ano, úspory mohou být marginální a samy o sobě nestačí k ospravedlnění investice.

To znamená, že rozhodně existují více a méně cenově dostupné způsoby implementace cloudové infrastruktury a není neobvyklé, že moje společnost zjistí, že nový klient již dříve implementoval svůj cloud tím nejdražším možným způsobem. Existují osvědčené postupy pro optimalizaci výdajů na cloudovou infrastrukturu, aby náklady nestály v cestě vyšší hodnotě nabízené cloud computingem. Více o těchto praktikách řeknu níže.

Pokud ne úspory nákladů, jaký je obchodní případ pro investice do infrastruktury cloud computingu?

David Linthicum, autor Insider’s Guide to Cloud Computing, nedávno napsal článek pro InfoWorld, který se touto otázkou zabývá. V článku s názvem „Vytvoření nového obchodního případu pro cloud computing“ píše: „Nejvýznamnější hodnotu cloud computingu lze jen zřídka nalézt v úsporách nákladů, i když k nim někdy dochází; jde o poskytování kritičtějších obchodních hodnot, jako jsou agilita a rychlost inovací.“

Agilita a rychlost inovací.

Nové nastavení ve Windows 11 zabrání aplikacím, aby vás špehovaly Přečtěte si také:

Nové nastavení ve Windows 11 zabrání aplikacím, aby vás špehovaly

Úspora nákladů je podle něj „tvrdá hodnota“, kterou lze snadno definovat a měřit, ale není cloud computingem spolehlivě poskytována. Agilita a inovace jsou „měkké hodnoty“, které je obtížnější definovat a měřit, ale v konečném důsledku jsou cennější a pravděpodobněji poskytnuty budou.

Pomůže úspěchu vaší organizace větší agilita a rychlost inovací? Není to řečnická otázka; ne každá společnost se snaží rychle adaptovat a prorazit na novou půdu. Ale pokud vaše ano, výhoda cloud computingu, která skutečně mění hru, přijde z toho, že se zbavíte těžkopádného tempa a dlouhodobých kapitálových závazků on-prem computingu ve prospěch zdrojů, které lze zajistit během několika sekund a opustit podle libosti.

Cloudová infrastruktura se dokáže přizpůsobit měnícím se potřebám vaší společnosti a novým nápadům rychlostí vašich nejlepších nápadů.

Dobře, takže cloud computing nemusí nutně znamenat úsporu nákladů, ale jak jej mohu zavést hospodárně?

Není to o přístupu „zvedni a přesuň“. Pokud přejdete z holého kovu na vyhrazené virtuální počítače, jako by se nic zásadního nezměnilo, pravděpodobně se úspor nákladů nedočkáte. Můžete utratit ještě více.

Cloud computing je změnou paradigmatu, která vyžaduje, abychom o architektuře systému uvažovali jinak; musíte přestat zacházet se svým cloudem jako s datovým centrem. Vyžaduje to také provozní změnu ve způsobu, jakým všichni společně pracujeme na vytváření systémů a aplikací s vysokou dostupností při současném řízení nákladů.

Patero kroků k podpoře inovací v IT Přečtěte si také:

Patero kroků k podpoře inovací v IT

Nenastavujte individuální aplikace tak, aby byla každá nasazená na vyhrazeném virtuálním počítači. Místo toho zacházejte se svým cloudem jako s platformou, na které je infrastruktura nasazena prostřednictvím Terraformu (nebo jiné infrastruktury jako kódového rámce), aby vyhovovala vašim dynamickým potřebám. Kontejnerujte vše a pro orchestraci používejte klastrovací platformy, jako je Amazon ECS. Využijte tyto a další cloudové nativní nástroje, abyste co nejlépe využili schopnost cloudu poskytovat služby, které vaše společnost potřebuje, právě když je potřebujete, bez všech přepravních nákladů na boxy, které v současnosti nepotřebujete.

Jak mohu využít plný potenciál infrastruktury cloud computingu pro maximální návratnost investic?

Navzdory jinému populárnímu mýtu není architektura infrastruktury cloud computingu o nic jednodušší než návrh datového centra. Efektivní implementace vyžaduje stejně (možná více) pečlivého přemýšlení a plánování. A i když řeší některá nebezpečí, omezení a výdaje on-prem computingu, cloud computing je nahrazuje svými vlastními novými výzvami a riziky.

Dostat se k těmto výzvám nicméně za tu práci stojí, už kvůli této „agilitě a rychlosti inovací“, které tím uvolníte.

V praxi to znamená vybavit vaše aplikační inženýry k vývoji vlastní infrastruktury. Díky možnosti implementovat a udržovat infrastrukturu jako kód už vývojáři nemusí spoléhat nebo čekat na inženýra nebo tým DevOps, aby vytvořili to, co právě teď potřebují.

Ve skutečnosti je to tak, že pokud svou cloudovou infrastrukturu navrhnete dobře, už nepotřebujete specializovaný tým DevOps. Převeďte tyto inženýry místo toho do týmu konstruktérů platforem, aby vydláždili cestu k produkci, a pak dejte svým aplikačním inženýrům možnost inovovat na této platformě naprosto absurdní rychlostí.

Infrastruktura cloud computingu není automaticky levnější, jednodušší nebo kvalitnější, ale pokud ji správně zrealizujete, může posílit revoluční potenciál vaší společnosti.

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.

Byl pro vás článek přínosný?