;
Hlavní navigace

Čtvrtina cloudových poskytovatelů do roku 2015 zanikne

17. 12. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © romanya - Fotolia.com
Podle Gartneru čelí ti, kteří využívají cloud, v nejbližších dvou letech vážnému riziku, a to kvůli velké pravděpodobnosti, že jejich poskytovatel zmizí z trhu, a to akvizicí nebo kvůli tlaku konkurence.

Výzkumná společnost předpovídá významnou konsolidaci cloudových služeb, a odhaduje, že asi 25 procent ze sto největších poskytovatelů IT služeb v prostoru infrastruktury do roku 2015 zanikne. „Jeden ze čtyř výrobců bude pryč, a to z jakýchkoliv důvodů – akvizice či bankrotu,“ říká William Maurer, analytik Gartneru. Ve většině času však změny nastanou prostřednictvím akvizice.

„Existuje reálné riziko,“ řekl Maurer plnému sálu při své prezentaci na konferenci Gartner Data Center Conference.

„Jsme ve fázi, kdy by se měli uživatelé mít na pozoru, pokud jde o cloud,“ říká Michael Salvador, jeden z účastníků prezentace. Je manažerem technických řešení společnosti Belden, která se zabývá výrobou kabelů a síťových produktů. „Měli byste provést vlastní průzkum [trhu] – neexistuje tam žádná bezpečnostní síť,“ řekl.

Obavy ohledně rizik mohou podle Salvadora vést některé uživatele k velkým výrobcům, ale menší poskytovatelé mohou nabízet lepší ceny či nějakou záruku navíc, což jsou věci, které velký poskytovatel nabízet nemusí.

Na poskytovatele je vyvíjen tlak na osekání nákladů, avšak Maurer řekl svému publiku, aby byli na své výrobce mírní.

„Musíte se ujistit, že jsou vaši poskytovatelé služeb úspěšní,“ řekl Maurer. „Dejte jim šanci na realizaci rozumné návratnosti investic, dejte jim šanci na to, aby vydělali nějaké peníze.“

Publikum nacházející se v místnosti bez míst k sezení již bylo přesvědčeno o rizicích cloudu, alespoň to vyplývá z jejich odpovědí na otázku do publika, na niž byly odpovědi zaznamenávány elektronicky.

Tato otázka pro publikum zněla: „Do jaké míry vás rizika spojená s outsourcingem některých/všech vašich řešení datových center na jeden nebo více ,aaS' modelů (myšleno infrastructure-as-a-service, software-as-a-service, platform-as-a-service a další) odrazují od rozhodnutí posunout se vpřed? (Vyberte jednu z odpovědí).“

Téměř 50 procent dotázaných vnímalo cloudová řešení jako „vysoce riziková“, 33% potom jako „spíše riziková“. Pouze 12% vnímá riziko cloudu jako malé.

ICTS24

Gartner také předpovídá, že podíl organizací využívajících cloudové služby dosáhne do konce tohoto roku 80 procent.

Zdroj: IDG News Service