Hlavní navigace

Co nás mohou Star Wars naučit o kariéře: Kariéra podle Star Wars

1. 3. 2010
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Vaše kariéra vázne? Možná jen čerpáte inspiraci z nevhodných míst či od nesprávných lidí, zkuste si raději vzít poučení z osvědčené klasiky.

Nepodařilo se vám přesvědčit svého šéfa či personálního ředitele, aby urychlil váš kariérní postup? Možná jste mu vyhrožovali, že jinak obrátíte kolegy na Temnou stranu, nebo jste zkoušeli osvědčené jediovské mentální triky ve stylu „Zítra mne povýšíš na oblastního manažera!“, nicméně ani jedno pravděpodobně nezabralo, a vaše kariéra má asi takové vyhlídky na postup jako čističe toalet na hvězdné korvetě.

Co zbývá? Místo Temné síly Darth Vadera či laserů X-Wingů se budete muset spolehnout na méně nápadné a násilné postupy. Inspiraci a ponaučení čerpejte z dobrodružství a zkušeností hlavních hrdinů Star Wars i vedlejších postav této vesmírné ságy. Jejich uplatnění v zaměstnání by nejen mělo napomoci kariérnímu postupu, ale i zlepšit postavení mezi kolegy, aby se o vás, byť jen náhodou, nevyjadřovali ve smyslu oblíbené urážky Star Wars jako o „bathím trusu“.

 

  • 1. „Zklamal jste mne naposledy, admirále.“ Darth Vader

Kategorie: výběr zaměstnanců, podniková kultura, stížnosti zaměstnanců

Ve Star Wars: Několik imperiálních velitelů je buď uškrceno Silou, je jim vyhrožováno touto smrtí, popřípadě jsou rovnou zavražděni za použití konvenčních metod, protože si dovolili zpochybnit autoritu svých nadřízených, když se jim nepodařilo splnit misi.

V nejznámější scéně tohoto druhu je admirál Ozzel na dálku uškrcen Darthem Vaderem za svou opakovanou neschopnost. Na jeho místo je vzápětí povýšen kapitán Piett, který se tímto nenadálým souběhem událostí stává admirálem. Tomu se říká „rychlé povýšení v poli“!

Poučení pro život: Pracujete-li ve společnosti, kde systém řízení a podniková kultura umožňují snadné svévolné propouštění či „zabíjení“ zaměstnanců za kritiku vedení či pracovní neúspěchy, poohlédněte se raději po místě někde jinde. Včerejší úspěch nic neznamená.

  • 2. „Navrhuji novou strategii, R2: Nech Wookieho vyhrát.“ C-3PO

Kategorie: CRM, budování vztahů, net­working

Ve Star Wars: C-3PO radí na palubě Millenium Falconu R2-D2, aby nechal Chewbaccu zvítězit v jejich partii vesmírných šachů. „Když prohrají, jsou Wookiové schopní vytrhnout lidskou ruku z její zástrčky,“ připojuje se Han Solo, „Ví se, že to dělají.“

Poučení pro život: Vždy nechejte svého nadřízeného či důležitého zákazníka vyhrát ve squashi, golfu či jiné hře, vybrat si nejlepší místo v restauraci či ho vyprávět tu samou historku, i když už jí říkal desetkrát.

  • 3. „Proveďte příkaz 66!“ Darth Sidious (znám též jako Temný pán ze Sithu, kancléř Palpatin a císař Palpatin)

Kategorie: výběr zaměstnanců, podniková kultura

Ve Star Wars: Armáda vojáků Republiky, která se nakonec stane součástí Galaktického impéria, jsou všichni klonové a my vidíme selhání jejich skupinového klonového jednání, které má katastrofální následky. Příkaz 66 znamená hromadnou vraždu Jediů.

Poučení pro život: Individualita a podnikavé myšlení nejsou obvykle ve většině organizací doceňovány, nicméně společnosti s příliš mnoha klony („ano, pane“ zaměstnanci) jsou jen zřídka dlouhodobě úspěšné.

  • 4. „Brzo si mne budeš cenit.“ Jabba the Hutt se svým nechutným jazykem

Kategorie: podniková kultura, net­working

Ve Star Wars: Princezna Leia musí ve čtvrté epizodě nosit jen minimálně zahalující obleček pro otrokyně, v němž sedí po boku kriminálního bosse Jabby v jeho hlavní audienční síni.

Poučení pro život: I když vypadáte jako princezna Leia, neoblékejte si na podnikový piknik či sportovní událost bikiny, respektive cokoli jiného provokujícího. Reální Jabbové totiž budou na blízku a budou se dívat.

  • 5. „Je velmi nebezpečné dát je dohromady. Nemyslím si, že to ten hoch může zvládnout.“ Mace Windu

Kategorie: řízení lidských zdrojů, plánování následnictví

Ve Star Wars: Poradce Jediů přidělí nadaného, leč nestabilního Anakina Skywalkera (který má přinést rovnováhu Síle, mír do galaxie atd.) jako „osobního zástupce“ Nejvyššího kancléře Palpatina u Rady Jediů. Přitom se zdá, jako by jim v jejich rozhodování vlastně vůbec nevadilo, že kancléř Palpatin ve většině z nich vyvolává podezření, nervozitu a strach o budoucnost Galaktického impéria.

Poučení pro život: Není rozhodně nejlepší nápad nechat vašeho „vyvoleného“, který má být budoucností firmy, aby byl ovlivňován či mentorován někým, komu plně nedůvěřujete.

  • 6. „Nemůžeš zvítězit, Darthe. Když mne zabiješ, stanu se mnohem silnější, než si vůbec dokážeš představit.“ Obi-Wan Kenobi

Kategorie: odchod do důchodu, plánování následnictví

Ve Star Wars: Již letitý Obi-Wan Kenobi nechá Dartha Vadera, svého bývalého učedníka, aby ho zasáhl světelným mečem. Darth si neodpustí komentář: „Tvoje síly už jsou slabé, starý muži.“

Poučení pro život: Někdy jsou „zkušenější“ a „světa znalí“ zaměstnanci požádáni, aby se „obětovali pro tým“. Jak důstojný bude váš odchod do důchodu?

  • 7. „Veliteli, rozpárejte tuhle loď na kousky, chci ty plány!“ Darth Vader

Kategorie: řízení projektů, rizika

Ve Star Wars: Rebelové se zmocní tajných plánů imperiální Hvězdy Smrti, najdou v nich slabé místo a nakonec této informace využijí ke zničení této bitevní stanice velikosti měsíce.

Poučení pro život: Když máte za úkol uvést do života onen pověstný „Velký projekt”, dobře zvažte všechna rizika a jeho zranitelná místa. A za žádných okolností, opravdu nikdy, nenechejte uniknout informace o jeho slabých místech mezi potenciálně nepřátelské osoby, zvláště ne na internet.

  • 8. „Měj se na pozoru před Temnou stranou Síly. Hněv, strach, agrese – to je Temná strana Síly.“ Yoda

Kategorie: trénink a rozvoj, networking

Ve Star Wars: Yoda trénuje Luka Skywalkera na Dagobahu, přitom mu dává různé užitečné životní rady jako například: „Vždy to s tebou nemůže být uděláno. Slyšíš nic, co já říkám… Musíš se odnaučit, co jsi se naučil.“ Skywalker, že se pokusí. „Ne!“ na to Yoda. „Nezkoušej. Dělej. Nebo nedělej. Není zde žádné ‚zkusím‘.“

Poučení pro život: Je užitečné naslouchat moudrostem starších zkušených zaměstnanců, zvláště pokud mentorují ostatní už více než 800 let. (Yodova rada pro budoucí Madoffy: „Jakmile se vydáš na cestu Temné strany Síly, navždy bude tato určovat tvůj osud.“)

  • 9. „To není fér.“ Han Solo

Kategorie: rozvoj dovedností

CS24

Ve Star Wars: V páté episodě se Han Solo, Chewbacca, princezna Leia a C-3PO snaží (opět) utéci před imperiálními pronásledovateli, technická chyba ale zabrání Millennium Falconu přejít na rychlost světla. Zatracený hypermotor! Han Solo ale udělá odvážný a nápaditý krok, který jim pomůže se před Impériem ukrýt.

Poučení pro život: Technologie občas selže. Buďte tak připravení zkusit něco radikálního a odlišeného.

Byl pro vás článek přínosný?