Hlavní navigace

Co dělat, když Windows Server už nestačí

15. 11. 2022
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: MasterDC
Vysoce dostupné řešení na Windows – zní komplikovaně. Ale když víte, jak na to, vyplatí se. Uvnitř přinášíme konkrétní use case aplikačního serveru.

Microsoft Windows je podle společnosti Statista se 76% podílem na světovém trhu nejpoužívanějším operačním systémem pro desktopová zařízení. Pro přehledné rozhraní a širokou škálu dostupných doplňků po Windows Serveru s oblibou sahají i firmy a organizace v Česku. Typicky na nich provozují mail servery, file servery, databáze, ale i Remote Desktop Services (RDS) jakožto komfortní produkční prostředí pro své zaměstnance.

V řadě případů se jedná o klíčové systémy, jejichž výpadek může narušit bezpečí dat, kontinuitu provozu, znemožnit práci zaměstnancům a připravit tak firmu o desítky tisíc.

Přestože jádro Windows serveru dokáže tolerovat drobné hardwarové závady a jisté problémy překlenout bez větších potíží, spoléhá systém primárně na nativní vlastnosti hardwarových komponent, které jsou k těmto účelům vystavěny. Pokud však dojde k nestandardnímu chování hardware, nedokáže Windows, potažmo hypervizor Hyper-V zajišťující virtualizaci prostředků, pokračovat v provozu bez narušení.

O vysokou dostupnost Windows serveru se postará cluster

Překlenutí výpadku může zajistit režim provozu několika fyzických serverech managed clusteru. Servery z vnějšku fungují jako jeden systém, který vyrovnává zátěž, zajišťuje vysokou dostupnost a umožňuje paralelní zpracovávání dat.

Fyzické uzly mohou být pro vyrovnání pracovní zátěže zprovozněny v režimu active/active. V případě, že má cluster posloužit hlavně jako záloha a jistota bezvýpadkového provozu, přistupuje se k active/passive řešení.

Kdy je cluster vhodným řešením?

Provoz v clusteru není pro každého a rozhodně neplatí, že v něm musí běžet všechny služby. Pořízení několika hostitelských serverů něco stojí. Vedle toho je k propojení uzlů nezbytný přístup ke sdílenému úložišti, což s sebou nese další náklady.

V řadě případů ale dobře poslouží i dvouuzlový cluster, který zajistí vysokou dostupnost klíčové části infrastruktury. „Sestavení clusteru se nemusí vždy vyšplhat do závratných výšin. Uspořit se dá třeba právě na sdíleném úložišti. Zákazníkům v MasterDC ho zprovozňujeme prostřednictvím Storage Spaces Direct (S2D), což je nástroj od Microsoft pro softwarově definovanou storage. Sdílené úložiště díky tomu běží na lokálních discích jednotlivých uzlů v clusteru a není tedy spojeno s dalšími náklady na speciální hardware úložiště,“ dodává expert na managed Windows řešení v MasterDC Jaroslav Karban.

Architektura MS SQL Serveru složená ze dvou uzlů. Aktivní virtualizovaný server (vlevo) v případě selhání převede virtuální stroje i s aplikacemi do záložního serveru (vpravo), čímž je zajištěná vysoká dostupnost.

Autor: MasterDC

Jak může vypadat řešení pro Windows ve vysoké dostupnosti

Další úspory jde nahnat ale i na licencích. Konkrétní příklad demonstruje řešení, které v MasterDC nedávno realizovali pro jednoho ze zákazníků. Cílem bylo získat vysoce dostupný aplikační server, který zajišťuje obsluhu automatizovaného skladu – požadavky na kontinuitu, stabilitu a konzistenci dat byly v tomto případě tedy skutečně extrémní.

Zákazníkovi proto zprovoznili MS SQL Server a pro zajištění vysoké dostupnosti zvolili právě S2D. Bylo sice potřeba pořídit licenci Windows Server ve variantě Datacenter, která je v porovnání s verzí Standard dražší, ale v rámci S2D se na druhou stranu licencuje jen jedna MS SQL instance. Díky S2D a kompletní realizaci na Microsoft platformě se podařilo snížit náklady na hardware sdíleného úložiště i licence.

„Pro srovnání; vysoká dostupnost SQL serveru se dá zajistit i databázově prostřednictvím metody, kterou Microsoft pojmenoval ‚SQL Server AlwaysOn‘. Počet licencí je ale v tomto případě vyšší, jelikož se udělují za každou virtuální instanci, virtuální stroj MS SQL i za počet virtuálních CPU jednotlivých virtuálních strojů, které běží na fyzickém serveru. Celé řešení se tak může prodražit,“ dodává Karban.

příloha_ovladnete_sva_data

Aplikační server zajišťující obsluhu skladu teď zákazníkovi běží na dvou fyzických nodech v oddělených lokalitách se sdíleným virtuálním úložištěm. O přístup k serverům se stará služba Active Directory, která je ve vysoké dostupnosti provozována v MasterDC cloudu. Pokud dojde k neočekávaným komplikacím na jednom z uzlů, instance SQL Serveru se automaticky přesměruje na druhý uzel. Příprava i výdej objednávek tak mohou bez narušení pokračovat.

Zjistěte víc o managed Windows clusterech

Jestli vaše klíčové firemní systémy běží na Hyper-V, zpozorněte. Ve středu 23. listopadu na snídani v Praze představí solution architekt MasterDC, jak takové managed řešení ve vysoké dostupnosti může vypadat. Řeč bude o clusterech tak, jak je v MasterDC zákazníkům dennodenně navrhují a spravují.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku