Hlavní navigace

Cloudové služby na všech frontách

8. 12. 2014
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: © Beboy - Fotolia.com
Marketing IT firem dnes používá slovo cloud snad v každé větě – žijeme prostě v době cloudu. Ale jak poznat služby, které mají opravdu smysl?

Mohlo by se zdát – a výrobci různých informačních technologií nás o tom dennodenně přesvědčují – že do obecné definice cloudu spadá prakticky jakákoli služba poskytovaná prostřednictvím internetu převážně firemním zákazníkům. Představíme si ty nejlepší z nich, které lze využívat z různých zařízení – počítačů, chytrých mobilních telefonů i tabletů.

Data v internetu

Mezi nejoblíbenější cloudové aplikace dlouhodobě patří internetová úložiště dat, konkrétně například služby Dropbox, OneDrive od Microsoftu a Google Drive. Především dva posledně jmenované IT giganty se doslova předhánějí v tom, kolik kapacity svým uživatelům nabídnou. V současné době tak všichni uživatelé služby Office 365 získají přístup k úložišti OneDrive o kapacitě 1 TB, zatímco Google nabízí firemním uživatelům Google Apps dokonce neomezený prostor v úložišti Google Drive.

Soubory umístěné v cloudových úložištích jsou dostupné nejen prostřednictvím internetového prohlížeče v libovolném počítači, ale také z mobilních telefonů a tabletů s operačními systémy Android, iOS a Windows Phone. Synchronizace samozřejmě funguje ve všech směrech – tedy například i pro fotky či videa pořízená mobilem a další obsah vytvořený na cestách. Samozřejmostí je jejich propojení s kancelářskými aplikacemi, ukládání různých verzí souborů a snadné sdílení dat s dalšími uživateli.

Velmi důležitou otázkou, kterou řeší nejen firemní uživatelé cloudových úložišť, je zabezpečení dat, jež se fyzicky nacházejí na serverech poskytovatele služby. Zde je samozřejmě nezbytné zapojit do hry šifrování, ke kterému dojde ještě před odesláním dat do cloudového úložiště. Existuje celá řada aplikací, jež řeší šifrování dat na straně klienta, ale jen málo cloudových služeb, které jsou na šifrování dat přímo připraveny.

Za zmínku stojí například služba Wuala, šifrované úložiště provozované švýcarskou firmou. Data jsou šifrována a dešifrována na straně klienta, takže není možná jejich kompromitace po uložení na serveru ani během přenosu po internetu. K dispozici jsou klientské aplikace pro operační systémy Windows, OS X, Android a iOS.

Třeba i fotky. Zdarma, samozřejmě Dalším způsobem zajímavého a užitečného využití cloudu jsou on-line aplikace, které vám nabídnou své služby bez instalace do počítače. Často přitom jde o velmi zdatné a dobře vybavené nástroje, které nahradí i licence drahých programů.

Mezi zajímavé cloudové aplikace patří například zdarma použitelný grafický editor Pixlr s nástroji na kreslení a pokročilé retušování fotografií. Stejně jako v kvalitních bitmapových editorech, určených k instalaci do počítače, nabízí i Pixlr maskování, práci ve vrstvách i bohatou paletu volně nastavitelných grafických efektů a filtrů. Pixlr zaznamenává i historii úprav, které je možné v několika krocích vracet zpět.

Zpracování snímků probíhá v okně běžného internetového prohlížeče, s nástroji rozmístěnými v hlavní nabídce a plovoucích panelech, s popisky plně přeloženými do češtiny. Z dalších cloudových grafických editorů stojí za zmínku ještě například Sumo Paint nebo Adobe Photoshop Express.

Office v oblacích

Office Online od Microsoftu je plnohodnotnou alternativou kancelářského balíku pro všechny uživatele, kteří se obejdou bez pokročilých funkcí Excelu. Velkou výhodou je navíc i možnost spolupráce více uživatelů nad společnými dokumenty, tabulkami a prezentacemi. Zdarma je k dispozici také poznámkový blok OneNote, ke kterému existují klientské aplikace pro všechny běžně používané platformy (Windows, OS X, Android, Windows Phone a iOS).

Služba Dokumenty Google umožňuje spolupráci nad textovými dokumenty, tabulkami i prezentacemi a nabízí například i prohlížení a uchování souborů ve formátu PDF. Pro mobilní telefony a tablety s operačními systémy Android a iOS existují klientské aplikace s možností off-line práce s následnou synchronizací po připojení k internetu.

Bohatou nabídku kancelářských aplikací nabízí cloudový projekt Zoho, v rámci kterého lze využívat bezplatné i komerční, funkčně lépe vybavené nástroje. Kromě klasických aplikací na práci s dokumenty, tabulkami a prezentacemi, kalendáře a plánovače úkolů jsou na webu Zoho k dispozici i nástroje na webové konference, sdílení dat v rámci pracovního týmu, řízení projektů či on-line diskuze. Připraveny jsou i aplikace pro mobilní telefony a tablety. Nevýhodou funkčně velmi dobře vybavených cloudových aplikací Zoho oproti nástrojům Microsoftu a Googlu je chybějící lokalizace do češtiny.

Cloudový nástupce PC

Mezi nejprodávanější počítače na americkém trhu patří již dlouhou dobu Chromebooky, tedy notebooky vybavené cloudovým operačním systémem Chrome OS od Googlu. Výhody těchto strojů jsou naprosto zřejmé. Patří mezi ně extrémně nízká cena kvalitních počítačů umožňujících pohodlnou práci v kanceláři i na cestách a bezproblémové propojení s funkčně bohatými cloudovými službami (nejen) od Googlu. Ztracený či odcizený Chromebook navíc nemusí firmu příliš potrápit – z finančního ani bezpečnostního hlediska, jelikož všechna data, se kterými uživatel pracuje, jsou uložena v cloudovém úložišti Google Drive. Do výroby Chromebooků se pouští stále více firem, mezi které patří Acer, Samsung, HP, Asus, Lenovo či Toshiba.

Přestože je zatím nabídka Chromebooků u českých prodejců velmi omezená a jejich ceny jsou podstatně vyšší než v USA, je nesporné, že o těchto počítačích budeme v budoucnu slyšet stále více, stejně jako se bude dále zvyšovat oblíbenost cloudových služeb – ať už budou dostupné zdarma nebo za měsíční předplatné.

Čtěte také:
→ Cloud se mění, prim začíná hrát přidaná hodnota
Výzkumy ukazují, že adopce cloud computingu v podnikové sféře má k masovosti daleko. Současně se cloudová scéna mění. Firmy namísto již samozřejmé efektivity očekávají vyšší přidanou hodnotu – „cloudová řešení“.
→ Cloud – efektivní budoucnost nejen pro veřejnou správu
Vzpomínáte na doby, kdy počítače stály v kancelářích osamoceny bez jakéhokoli vzájemného propojení, psaly se dopisy v první verzi Microsoft Wordu, který běžel ve Windows 3.1, a hlavní starostí správců IT bylo především to, aby všechny „DOSové“ programy správně zobrazovaly češtinu a tiskárna nechrlila místo českých znaků „rozsypaný čaj“?

ICTrocenka

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.

G+

Byl pro vás článek přínosný?