Hlavní navigace

Budoucnost je podle HP v konvergovaném IT

21. 4. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

HP nabídlo první pohled na svou novou vizi budoucnosti podnikového IT a představilo změny a novinky v divizích ESSN a Technology Services. To vše aniž by jedinkrát padlo slovo cloud.

Společnost HP představila na dnešní tiskové konferenci personální změny a změny ve struktuře divize ESSN v České Republice. Hovořil o nich ředitel divize Pavel Klimuškin, který představil šestičlený tým v němž jsou Tomáš Kubát, manažer Business Critical Solutions, SWD manažer Jan Jiskra, ISS manažer Jiří Svěrák, Vít Slunéčko - SPO manažer, Networking manažer Jiří Matouch a marketingová manažerka Michaela Satrapová.

 

Cloud Konvergovaná budoucnost podle HP

Trh podle Klimuškina v současné době díky expanzi IT dospěl do kritického bodu, kdy je nabízeno příliš velké množství systémů a aplikací od mnoha dodavatelů. Nepřehledná a komplikovaná jou též IT oddělení - ta jsou tak  sice schopna zajistit řadu požadavků byznysu, ovšem s výjimkou inovací - drtivá většina prostředků je dnes pohlcena samotným provozem - IT je v pasti, firmy nejsou schopny financovat inovace.

Současná datová centra mají pět základních prvků - úložiště, servery, síťová infrastruktura, napájení   + chlazení a nástroje pro správu. Cílem HP je vytvořit konvergovanou infrastrukturu s využitím otevřených standardů a modularity, doplnit ji o nové technologie jako jsou senzory, sjednocená správa,  BTO software a služby s přidanou službou.  Výhodou HP je podle Klimuškina to, že jako jediný dodavatel má kompletní portolio pro celou konvergovanou infrastrukturu. Z hlediska zákazníků by mělo být důležité také využití otevřených standardů - otevřená architektura by jim měla ponechat do budoucnosti svobodu volby.

V podstatě se jedná o koncept interního infrastrukturního cloudu, HP se ale takovému označení důsledně brání.

 

Služby a konzultace

Jiří Kubát, ředitel divize Technology Services představil konzultační a podpůrné služby, které tato divize HP poskytuje pro čtyři z výše uvedených oblastí (úložiště, servery a infrastruktura sítí a datových center) a také konzultační a realizační služby HP Client Infrastructure Services. Ty budou pro HP klíčové v oblastech jako je virtualizace koncových stanic a zahrnují proto správu a řízení produktivity či zvýšení bezpečnosti a snížení obchodních rizik. HP bude svým zákazníkům doporučovat v nejbližší době hybridní model, kdy budou v podnikové infrastruktuře kombinována klasická a virtualizovaná PC, virtualizované aplikace a pracovní prostředí.

Služby HP Client migration services by měly zákazníkům pomoci urychlit přechod na nové operační systémy a virtualizovanou infrastrukturu. Zahrnují oblasti jako je segmentace koncových uživatelů, racionalizace aplikací či integrovaná správa klientů. Další významnou oblastí jsou odborné služby HP Client Virtualization Services, zahrnující nejen tenké klienty či workstation blades, ale také oblast úložišť a serverů.

 

Sbohem, ProCurve

Novinky v divizi Networking (ta je součástí ESSN) představil její ředitel Jiří Matouch.  Síťová infrastruktura je pro nasazování nových technologií a konvergovanou infrastrukturu nezbytná, současný stav je ovšem podle Matoucha takový, že sítě jsou příliš složité, rigidní, nákladné a nedostatečně flexibilní.  Nová síťová infrastruktura musí mít podle něj nejen vyšší propustnost, ale také bezpečnost, nižší náklady na vlastnictí (údajně až o 65%), lepší orchestraci a další změny, které HP hodlá zákazníkům nabídnout v nadcházejících měsících.

Novinky a nedávné akvizice (akvizice 3Com dostala zelenou v minulém týdnu) znamenají nejen nová řešení a produkty, ale také změnu názvosloví. Ta nejpodstatnější se týká samotného názvu divize -  ta se místo HP ProCurve networking bude nově nazývat jen HP Networking. Následovat by měla velmi rychlá integrace produktového portfolia - nové řady již byly oznámeny, od 1. května budou k dispozici nové ceníky partnerům a  od 1. června zákazníkům HP Networking. Produkty budou rozděleny do čtyř základních řad A (Advanced), E (Essential) , V (value), S (security).

 

soutez_casestudy

Válka o datové centrum

Snaha vyhnout se v poslední době poněkud nadužívanému termínu "cloud" sice není úplně nepochopitelná, nejsme si ale jisti, zda přišla v pravý okamžik a zda jí HP uchopilo za správný konec (slovo cloud skutečně během tiskové konference nepadlo, dokud jsme je během otázek nevyslovili sami). V pozadí je samozřejmě pomyslná "válka o virtualizované datové centrum" která rozhořívá mezi několika silnými tábory - v jednom z rohů je HP coby dodavatel infrastruktury společně s Microsoftem a Citrixem, v dalším se spojilo Cisco s EMC a VMware (tedy společnosti propojené již dříve majetkově)   a nesmíme pochopitelně zapomínat na hráče s nejdelší tradicí - IBM či na další účastníky jako je dvojice Oracle/SUN.  To je ale téma, které by vydalo na jeden či více samostatných článků.

Byl pro vás článek přínosný?