Hlavní navigace

Budou Windows open source? Nepředstavitelné se (snad) stane skutečností

7. 4. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: redakce
Jakkoli se může zdát nepředstavitelné, že by byl zdrojový kód Windows k dispozici jako open source, Microsoft už v tomto směru podnikl řadu kroků a dovoluje také uživatelům ovlivňovat vývoj systému. Má to samozřejmě ale háček – nejsou to nezávislí vývojáři, ale jen Microsoft, kdo stále pevně drží otěže.

Podle technického ředitele společnosti Microsoft Marka Russinoviche probíhají diskuse o všech možných scénářích směřování vývoje a budoucnost, v níž figuruje operační systém Windows jako open-source, dobře možná.

Microsoft právě oslavil své 40. výročí. Ještě před pár lety, kdy kormidlo pevně svíral Bill Gates, by Russinovichovi nejspíš druhý den ležela na stole výpověď. Ale Microsoft je dnes někde jinde a jiná je i doba, která jej nutí k větší otevřenosti a spolupráci.

Windows jako open-source však nelze čekat v nijak blízké budoucnosti. Microsoft by musel veřejně uvolnit značné množství kódu a teoreticky by mohlo dojít k tomu, že vývojáři začnou vytvářet vlastní nekompatibilní forky Windows. To je samozřejmě krajní případ a mnohem pravděpodobnější je, že by se otevření kódu týkalo jenom některých komponent systému. Je nutné tož brát v úvahu, že otevřením kódu – a možná poskytnutím Windows k užívání zdarma – by se Microsoft připravil o značnou část svých čtyřmiliardových výnosů, které čtvrtletně získává z licencí za Windows, Windows Phone a Office.

Microsoft již nabídl výrobců hardwaru licence Windows zdarma pro zařízení s úhlopříčkou dipleje nepřesahující 8 palců. Mnohem vstřícnější je také k provozování open-sourcových produktů na své cloudové službě Azure než dříve.

Z hlediska spotřebitelů se sluší zdůraznit, oč ochotněji Microsoft nechává zákazníky ovlivňovat směr vývoje. Mohou přímo navrhovat nové funkce a vylepšení prostřednictvím stránek jako Xbox Suggestion Box, OneDrive Suggestion Box a Windows 10 Suggestion Box. A Microsoft naslouchá: na žádost uživatelů do Windows 10 přidal například perský kalendář, měsíční aktualizace často obsahují změny navržené komunitou. Není ale všechno růžové, jak by si zákazníci možná představovali – Microsoft na některé, byť opakované, požadavky nereaguje (nebo z nějakého důvodu nemůže). Příkladem je často požadovaná zpětná kompatibilita herní konzole Xbox One s hrami pro Xbox 360.

Microsoft dosud stavěl svůj byznys na Windows, Office a podnikových systémech. Avšak stále více se soustředí na obchodní model „zařízení a služby“, takže je možné, jak předpovídají někteří analytici, že za deset let Windows přestanou být samy o sobě důležité a pro Microsoft nebude z obchodního hlediska problém je poskytnout zdarma.

Zdroj: IDG News Service

soutez_casestudy

Čtěte také:
→ Windows 10 je nyní dostupný ve 190 zemích jako bezplatný upgrade Společnost Microsoft oznámila, že systém Windows 10 je od středy dostupný ve formě bezplatného upgradu a nebo s novými počítači a tablety. Windows 10 přináší inovace, mezi nimiž si asi nejvíce slibujeme od nového browseru Microsoft Edge.
→ Windows 10 jsou zde!
Ovšem zatím pouze jako technologické preview s omezenou funkčností. Kam se ale podělo číslo 9?

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.

Byl pro vás článek přínosný?