Hlavní navigace

Britští internetoví špioni sledují každého uživatele, všude a neustále

9. 10. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Fotolia © ktsdesign
Strážci karmy. Ne, není řeč o fantasy-bojovém filmu východoasijské provenience, ale o britském programu tajného sledování uživatelů internetu. A jeho tvůrci nebyli žádní troškaři – jejich cílem není nic menšího, než vytvořit profil každého uživatele internetu na světě.

Utajovaný britský policejní program s názvem „Karma Police“ shromáždil biliony matadatových záznamů o uživatelích internetu a jejich zvyklostech.

V oficiálním dokumentu, který nedávno unikl na veřejnost, se Karma Police objevuje vedle dalších kryptických názvů projektů jako „Losí mléko“ (analýza dat pro zjištění podezřelých případů použití telefonních budek) nebo „Nasolená vydra“ (detekování případů, kdy je pomocí jednoho média, např. telefonního hovoru, iniciováno jiné, např. chatová služba).

Materiál, který pochází z balíku tajných vládních dokumentů zveřejněných Edwardem Snowdenem, ukazuje, že britská vláda v roce 2008 schválila rozvoj projektu Karma Police. Od srpna do října byl shromážděn vzorek 6,68 miliónů metadatových záznamů o 224 000 unikátních IP adresách posluchačů internetových rádií. Cílem bylo zjistit, zda streamované rozhlasové stanice nevyužívají radikální islamisté k propagandě.

Data byla ukládána do obřího úložiště nazývaného Černá díra, obdobného jaké využívá americká Národní bezpečnostní agentura NSA.

Do května 2009 existovalo přes bilion záznamů a v květnu 2012 přibývaly rychlostí 50 miliard denně. V té době se začalo pracovat na zdvojnásobení kapacity systému, protože ohromný objem dat je neumožňoval uchovávat déle než po dobu šesti měsíců.

Informace o IP adresách od karmické policie byly spojovány s analýzou souborů cookie, kterou prováděl jiný nástroj nazývaný „Mutantí vývar“ , čímž bylo možné identifikovat jednotlivé uživatele a vytvářet jejich individuální profily. K identifikaci se využívaly cookie serverů jako Google, Yahoo, YouTube, Facebook, Reddit, Wordpress, Amazon.com, CNN a BBC.

Británie jako koncový bod mnoha komunikačních kabelů spojujících Evropu s Amerikou a Blízkým východem dokáže zachytávat značnou část světového internetového provozu.

CS24

Karma Police fungovala přes pět let bez většího legislativního podchycení, než Edward Snowden opustil NSA s „kufříkem“ dokumentů. Není mnoho důvodů se domnívat, že sběr dat od té doby ustal.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?