Hlavní navigace

Botnety na vzestupu

11. 8. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oproti letošnímu 1. čtvrtletí se povaha malwaru značně změnila. Škodlivých kódů, hrozeb a útoků neustále přibývá, ale především se stávají stále diferencovanějšími. Jsou šity na míru konkrétním obětem a liší se například podle toho, zda jejich cílem jsou koncoví uživatelé nebo firmy.

Malware je také do značné míry „lokalizován“ – v různých zemích a regionech jsou nejrozšířenější vždy jiné hrozby (naopak v 1. čtvrtletí letošního roku byly prakticky ve všech oblastech na čele žebříčku stejné druhy malwaru). V databázích společnosti McAfee bylo na konci června uloženo téměř 45 milionů jedinečných vzorků malwaru. Ještě rychleji než samotného malwaru přibývá podvodných webů, které se ho snaží šířit.

Obecně lze říci, že uživatele ohrožují falešné antiviry, trojské koně kradoucí hesla, malware fungující v sociálních sítích (červ Koobface) a kódy šířící se přes paměťová média USB. Celkově ale falešných antivirů i útoků pomocí červa Koobface v tomto čtvrtletí ubylo. V dubnu byl zaznamenán skokový nárůst červů zneužívajících funkce automatického spuštění ve Windows (rodina malwaru Autorun).

Při optimalizaci podvodných stránek pro vyhledávače se zločinci snažili jako obvykle zneužívat aktuální události, především fotbalové mistrovství světa. Vzrostlo množství počítačů, které podvodníci ovládají pomocí botnetů; nejnebezpečnějším z nich je dnes zřejmě botnet Zeus. V Indii je součástí botnetů až 1,5 milionů PC, v Rusku, Brazílii a Německu převyšuje tento počet 1 milion. Pomocí útoků SQL injection byly napadány především servery v USA a Číně.

Růst spamu se v tomto čtvrtletí zpomalil. V průměru bylo denně odesláno 142 miliard nevyžádaných e-mailů a spam stále představuje okolo 90 % elektronické pošty.

příloha_ovladnete_sva_data

Předchozí informace vyplývají ze Zprávy o hrozbách (Threats Report) společnosti McAfee za 2. čtvrtletí letošního roku.

Byl pro vás článek přínosný?