Hlavní navigace

Blockchain pro podnikání: 5 slibných pilotních projektů

25. 6. 2020
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: Adobe Stock
Velké značky ve finančních službách, logistice a dalších sektorech sázejí na potenciál blockchainu, který usnadňuje transakce a ověřuje původ produktů.

Navzdory všemu humbuku se blockchain do mainstreamu v podnicích zatím nedostal. To se však postupně mění, protože reputace technologie pro důvěryhodné transakce mezi vedoucími IT roste.

Blockchain je sdílená digitální kniha pro zaznamenávání transakcí. Každá transakce mezi účastníky sítě blockchain je uložena v záznamu známém jako blok, který je digitálně podepsán, aby se zajistila autentičnost a vytvořila shoda o stavu transakcí. CIO jsou fascinováni schopností blockchainu škálovat digitální důvěru napříč podniky.

Například každý účastník v síti dodavatelského řetězce podporovaného blockchainem obdrží kopii existující ověřené knihy. Pokud událost ovlivní dodavatelský řetězec, každá strana může mít jistotu, že to, co říká digitální kniha, se ve skutečnosti stalo.

Podniky digitálním technologiím, které zajišťují důvěru v digitální prostředí, začínají věřit čím dál více. Zatímco dnes provozují blockchain pouhá 3 procenta CIO, očekává 60 procent CIO, že v příštích třech letech si technologie blockchainu osvojí. Podle analytika společnosti Gartner Davida Furlongera bude do roku 2023 blockchain připraven na přijetí do mainstreamu a do roku 2030 má vygenerovat obchodní hodnotu 3,1 bilionu dolarů.

„CIO jsou pod tlakem, aby pomohli při rozhodování o tom, zda a jak může být blockchain implementován v jejich podnicích," napsal Furlonger ve stručném průzkumu. "Organizace, které položily základy pro využívání a implementaci technologie, budou mít lepší pozici k rozlišování a efektivnější soutěži na svých trzích a v regionech.“

Nyní následují příklady společností, které zkoumají potenciál blockchainu.

Sledování mořských plodů od oceánu po váš stůl

Společnost Mastercard rozšířila svůj už tak široký záběr na rostoucí trh s řešeními dodavatelského řetězce založenými na důvěře. V rámci nové aliance používá společnost Envisible blockchain software společnosti Mastercard ke sledování pohybu mořských plodů z oceánu až na talíř.

Úsilí o sledování a sledování přichází v době, kdy stále více spotřebitelů požaduje transparentnost potravin, které konzumují, i když se globální dodavatelské řetězce stávají stále složitějšími, říká Deborah Bartová, senior viceprezidentka společnosti Mastercard pro inovace a zapojení startupů. „Spotřebitelé chtějí sladit své výrobky se svými základními hodnotami a mít o cestě svých produktů přehled,“ říká Bartová.

Prostřednictvím aliance budou partneři společnosti Envisible z řad supermarketů schopni sledovat původ mořských plodů a zajistit větší viditelnost etického zdrojování a dodržování environmentálních požadavků mořských plodů, které prodávají ve svých obchodech s potravinami. Řešení také pomůže například neutralizovat nekalé hráče, kteří chtějí profitovat z prodeje padělaných produktů.

Krevety budou první z několika druhů, které bude Envisible sledovat pomocí blockchain softwaru společnosti Mastercard, který je integrován s a má stejný výkon, odolnost, dostupnost a zabezpečení jako globální platební síť společnosti. „Všechny hlavní zásady našich plateb jsou k této síti přičleněny,“ říká Barta a dodává, že blockchain software zpracovává více než 25 000 transakcí za sekundu.

„Vzhledem k drastickým změnám v prostředí a potravinových ekosystémech není viditelnost v potravinách, které jíme, příjemná, ale naprosto nutná,“ uvedl ve svém prohlášení partner společnosti Envisible Mark Kaplan a dodal, že potravinářské firmy budou také během stahování produktů z trhu schopy určit problémy v potravinovém řetězci.

Mastercard, který svůj blockchain software představí na konferenci Money20/20 v Las Vegas, má v plánu rozšřit svoje řešení na designové oblečení, luxusní zboží a další maloobchodní trhy.

Redukce nákladů na back office pomocí blockchainu

Ricoh, výrobce tiskáren, kopírek a dalších kancelářských řešení s obratem 17 miliard dolarů ročně, také zkoumá, jak využít blockchain k podpoře svých dodavatelských řetězců a leasingových procesů, říká CIO Ricohu Kris Rao.

V dnešní době obchodníci Ricohu zarezervují objednávku, čímž spustí několik akcí v propojeném systému zapojení a dodavatelského řetězce. Jsou vygenerovány seznamy zboží, kopírky jsou odeslány prostřednictvím dopravce UPS. Pak do toho vstupuje i ERP systém Ricohu, který pošle fakturu kupujícímu. To je zjednodušený popis procesu, který generuje i několik dalších dokumentů a zahrnuje několik dalších kroků.

Podle Raa Ricoh v současné době přemýšlí nad tím, jak může blockchain – konkrétně open source Hyperledger Fabric a přidružený ekosystém – centralizovat celý proces objednávek, jejich dokončení a plateb. V ideálním případě by Ricoh mohl zredukovat nebo zcela anulovat back-office náklady přechodem do blockchainu. Rao tvrdí, že má za to, že zákazníci budou požadovat Hyperledger, který zajistí efektivnější průběh transakcí.

Nicméně přijetí blockchainu ve větším rozsahu čelí několika překážkám, poznamenává Furlonger. Je možné, že zavedené zákony budou muset být revidovány nebo uvedeny do praxe tak, aby vyhovovaly případům použití blockchainu. "Tato technologie také postrádá právní, daňové a účetní rámce, nativní interoperabilitu a škálovatelnost a omezené nebo neadekvátní modely a standardy správy," říká Furlonger.

Rao dodává: „V současné době tuto technologii zkoumáme, protože jsme přesvědčeni, že je důležité řešit potřeby zákazníků a plánovat budoucí technologie.“

Blockchain pro zajištění lidských práv

Organizace spojených národů zkoumá dvě významné blockchainové dráhy: ověření identity a důvěru v dodavatelský řetězec, uvedla Atefeh Riaziová, CIO této mezinárodní organizace, na panelu na akci MIT Sloan CIO Symposium v roce 2018.

Zhruba 1,2 miliardy žen na celém světě nemá oficiální identitu, včetně jména nebo data narození, což z nich činí snadné cíle pro obchodování s lidmi, uvedla Riaziová. V některých zemích dělají nezletilé děti práci, kterou by neměly dělat jako nezletilé. Kromě dodržování zákonů o dětské práci může blockchain omezit také případy, kdy jsou nezletilé osoby obviněné ze zločinu souzeny jako dospělí, protože nemohou prokázat svůj věk.

Pomocí aplikace blockchain k ověření lidské identity by OSN mohla orgánům usnadnit identifikaci lidí a zabránit zneužívání a zločinům proti ženám a dětem.

Riaziová také zkoumá, jak může OSN použít blockchain k prokázání původu léčivých přípravků, které dodává na celém světě. To pomůže prokázat, že lidé dostávají pro své nemoci správná léčiva. „Dodavatelský řetězec je jednou z klíčových oblastí, na kterou se zaměřujeme, pokud jde o aplikaci blockchainu,“ řekla Riaziová.

A nakonec Riaziová vidí blockchain jako jednu z nejdisruptivnějších technologií, po níž mohou CIO sáhnout. „Toto narušení je skutečné, protože proč potřebujeme Uber, když můžeme provádět platby peer-to-peer? Proč potřebujeme banku, když mohu peníze převádět přímo?“ ptá se Riaziová. „Je to budoucnost a je to tady, a některé společnosti a průmyslová odvětví to nemusí vidět rády, ale doufejme, že to přehodnotí.“

Blockchain pro dodávku zboží

United Parcel Service má tým zaměřený na zkoumání vlivu blockchainu na dohled v dodavatelském řetězci, říká Linda Weaklandová, ředitelka podnikové architektury a inovací v UPS. Weaklandová vidí velký potenciál pro blockchain v automatizaci nesčetných manuálních procesů, které zahrnují celní zprostředkování. Takový systém by mohl společnosti UPS pomoci „modernizovat celou praxi a proclít zboží mnohem rychleji než nyní.“ Blockchain by také zlepšil přesnost transakcí a snížil náklady na fyzický majetek, jako jsou přepravní kontejnery.

Aby se však uvolnil potenciál blockchainu, musí být přijat v celém dodavatelském řetězci. Za tímto účelem se společnost UPS v listopadu připojila k Blockchain in Trucking Alliance (BiTA), organizaci, která vyvíjí standardy blockchainu pro odvětví přepravy zboží. Weaklandová říká, že takové standardy by mohly pomoci UPS a jejím partnerům sdílet data napříč blockchainy, což je v současné době obtížné. „S BiTA budeme schopni získat více standardů, aby se blockchain stal užitečnějším, než je dnes,“ říká Weaklandová.

UPS vidí blockchain jako nedílnou součást své vyvíjející se inteligentní logistické sítě, která také zahrnuje další vznikající technologie, jako je internet věcí, robotika, umělá inteligence a strojové učení, říká Weaklandová.

Logistický gigant zkoumá blockchain také pro své komerční zájmy. V březnu společnost UPS uzavřela dohodu s firmou Inxeption, aby pomohla podnikům založit, prodávat a dodávat produkty on-line pomocí blockchain technologie této ecommerce společnosti, což zajišťuje, že citlivé informace, jako jsou ceny specifické pro smlouvu a sjednané sazby, budou sdíleny pouze mezi kupujícím a prodávajícím.

Ochrana blockchainových sázek

Blockchain představuje téměř tolik výzev jako příležitosti pro společnosti poskytující finanční služby, jako je TD Ameritrade, kde CIO Sankaran vyčlenil specializovaný tým, který by prozkoumal, jak používat hyperledgerové technologie. Sankaran věří, že blockchain zredukuje dobu zúčtování aktiv a za několik minut nebo vteřin automatizuje činnosti, které běžně zaberou celé dny. Přenos spisů mezi množstvím partnerů bude také mnohem ráznější a čistší, čímž se zredukují manuální, papírové procesy.

První hlavní testovací případ TD Ameritrade usnadňuje převod peněz mezi jeho brokerskou službou a přidruženou společností TD Bank v reálném čase. „Je to šablona také pro následnou spolupráci s jinými institucemi na mnohem rychlejším pohybu peněz a nastavení účtu," říká Sankaran. Další potenciální podniková využití blockchainu zahrnují sdílení informací mezi klienty; hlasování na základě plné moci, které obvykle vyžaduje hodně papíru; a nahrazování kreditních karet v mikroplatbách. Nakonec bude finanční vypořádání v průběhu času nejzajímavějším případem použití, říká Sankaran, protože zde dojde k redukci času i transakčních poplatků, které celé odvětví sužují.

On-line broker testuje několik hyperledgerových technologií, včetně takových jako Ethereum, R3 Corda nebo Quorum od JP Morgan. „Skutečně musí jít o platformu podnikové úrovně pro zajištění bezpečnosti, privilegií, a musí být dobře škálovatelná a musí i fungovat,“ říká Sankaran.

Přesto musí Sankaran zajistit své sázky proti nejistotě ohledně technologií hyperledgerů, které mají auru divokého západu blízkou počátkům rozvíjejících se technologických distribucí, jako je Linux, říká. "Problém spočívá ve výběru základní platformy s vědomím, že ji možná budete muset vyhodit, protože neposkytuje nejvyšší hodnotu," říká Sankaran a dodává, že sleduje, co prodejci, se kterými se TD Ameritrade vyrovnává, v této oblasti dělají.

soutez_casestudy

Sankaran předpokládá významnou konsolidaci, kdy větší hráči integrují distribuce blockchainu, což odvětví přinutí k významným změnám. A říká, že postupuje s plným vědomím, že „možná budeme muset v určitém bodě v čase změnit koně.“

„Myslím si, že v roce 2018 a 2019 blockchain překročí propast a přejde od experimentálních případů použití do mainstreamu ve finančních službách i dalších odvětvích,“ říká Sankaran. „Blockchain je jednou z věcí, která se v průběhu času stane více konkurenční výhodou.“

Byl pro vás článek přínosný?