Hlavní navigace

Bezpečnost: Firefox vs Internet Explorer (Ukázka z CIO: BW 3)

7. 2. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Historicky byla volba internetového prohlížeče z hlediska bezpečnosti jasnou záležitostí. Experti měli jasno a jedině sebevrah by upřednostnil Internet Explorer od Microsoftu před Mozilla Firefoxem, Operou nebo Apple Safari.

Dnes, kdy se Microsoft soustředí mnohem více na bezpečnost a uživatelé mají k dispozici také další alternativy typu Google Chrome, je však situace přece jen trochu odlišná.

V CSOonline.com se nedávno neformálně dotazovali bezpečnostních expertů na to, který prohlížeč považují za bezpečnější. Firefox byl stále jasnou volbou pro mnohé, kteří nedají dopustit na časté a snadno aplikovatelné bezpečnostní záplaty a aktualizace. Internet Explorer ovšem rovněž získává pevnější půdu pod nohama, a to především od vydání IE7.

Ve finálním součtu ovšem experti shodně tvrdí, že úroveň zabezpečení IT ve firmě nelze soudit podle prohlížeče, jež využívá. Pokud by se totiž měly sečíst bezpečnostní nedostatky obou, vyšly by z toho podobně.

S přibývajícím počtem útoků zaměřených na aplikační vrstvu (častým cílem bývají hlavně webové aplikace) je jasné, že výrobci internetových prohlížečů musejí pokračovat ve vylepšování svých produktů. Bezpečnostní experti však říkají, že z jejich pohledu je lepší strachovat se méně o browser a více o to, aby na svém místě v organizaci byly další bezpečnostní vrstvy. Jinými slovy, jeden bezpečný prohlížeč nikdy nenahradí komplexní zabezpečení.

V roce 2004, kdy Mozilla vydala Firefox verzi 1.0, jí mnozí uživatelé upřednostnili, jakožto bezpečnější alternativu, než byl Internet Explorer. Reputaci IE tehdy hodně pošramotila doslova záplava útoků a neutuchající vlna nově zjišťovaných zranitelností. Někteří začali z důvodu vysokého počtu bezpečnostních aktualizací (Mozilla jich vydávala podstatně více než Microsoft) zpochybňovat z ohledu zabezpečení také Firefox. Jeho popularita mezi bezpečnostními experty je však stále velice vysoká.

Na preference v tomto směru jsme se zeptali také autora bezpečnostních publikací Boba Radvanovskeho. „Jedině Firefox. Browser, který neloguje stisky kláves, neuchovává nežádoucí data a dělá přesně, co po něm chci," odpovídá Radvanovsky....

 

CS24

Zbytek článku a mnohem více naleznete v aktuálním čísle časopisu CIO Business World 3.

 

Byl pro vás článek přínosný?