Hlavní navigace

Apple zvolil pomalejší verzi bezdrátového nabíjení

2. 10. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Computerworld
Ačkoliv společnost Apple svoje nejnovější iPhony konečně vybavila možností bezdrátového nabíjení, zvolila si k tomu Qi standard, který je pomalejší než varianta používaná u konkurenčních Androidů.

Technologie bezdrátového nabíjení už existují asi čtvrt století, nicméně teprve v poslední dekádě ji začali výrobci smartphonů ve svých zařízeních nabízet nativně.

V roce 2012 se pak Nokia Lumia 920 stala prvním zařízením, které využívalo bezdrátové nabíjení postavené na standardu Qi.

Specifikace Qi, která je v daném segmentu nejoblíbenější, umožňuje přenos energie od 5 do 15 W (v nejnovější variantě v1.2). Apple si pro své nové iPhony – iPhone 8 a iPhone X – zvolilo verzi se 7,5 W.

„Apple je v tomto pozadu. Chtěli, aby jejich zařízení zůstalo pěkné a štíhlé, a tak nechtěli jít s davem,“ říká William Stofega, programový ředitel analytické firmy IDC pro mobilní telefony.

Proč si Apple zvolil pomalejší verzi bezdrátového nabíjení, než mají nejnovější androidové telefony (ty nabízejí 10 W nabíjecího výkonu), není jasné. Jedním z faktorů by však mohla být cena komponentů.

Cena komponentů pro bezdrátové nabíjení totiž roste přímo úměrně výkonu. Zároveň s tím se zvyšují i náklady na bezpečnostní opatření.

Rychlost bezdrátového nabíjení závisí na konfiguraci konkrétního modelu smartphonu. Jestliže bezdrátová nabíječka dokáže přenést 15 W a telefon dokáže přijmout jen 5 W, pak 15W nabíječka nebude rychlejší než nabíječka 5W. Jinými slovy – i když si pořídíte nabíječku standardu Qi, která dokáže nabíjet s výkonem 15 W, přijmou iPhone 8 a iPhone X jen polovinu tohoto výkonu.

soutez_casestudy

Apple chystá i svou vlastní nabíječku, zvanou AirPower, která bude k dispozici v příštím roce. Tato nabíječka bude mít velkou obdélníkovou plochu, která umožní nabíjení až tří zařízení najednou – a to včetně hodinek Apple Watch 3 nebo sluchátek AirPods.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?