Hlavní navigace

Android má konečně své oficiální vývojové prostředí

9. 12. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: http://developer.android.com/
Google uvolnil verzi 1.0 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Android Studio. Je založeno na komunitní edici nástroje IntelliJ IDEA, určeného pro vývoj v Javě.

Android Studio 1.0 je k dispozici ve verzích pro operační systémy Windows, OS X i Linux. Vývojáři aplikací pro Android tak získali první oficiální výojové prostředí. Až dosud většina vývojářů spoléhala populární IDE Eclipse. I jim vyšel Google vstřík a poskytl i nástroje pro migrací stávajících projektů z Eclipse do Android Studia.

Nové Android Studio získalo všechny výhody nástroje IntelliJ IDEA, jako jsou analýza kódu, automatické dokončování nebo refaktoring. Umožňuje také jednoduchou internacionalizaci. Pro vývoj lepšího a efektivnějšího kódu je k dispozici monitor paměti. Výhodou je také možnost udržovat více paralelních verzí výsledné aplikace, například free i placené verze. Podporován je samozřejmě i nadcházející Android 5.0.

Mezi další podstatné vlastnosti patří i přístup ke cloudovým službám Google, takže je jednoduché přidávat Google Cloud Backends/Endpoints; dále je možné zapojit i službu Google Cloud Messaging.

Android Studio je k dispozici jako open source.

Alternativou jsou komerční nástroje, které umožňují sdílet kód i pro destopové systémy, Android a OS X a které mají paletu kompilátorů pro více cílových prostředí.

Zdroj: developer.android.com

Čtěte také:
→ Andy Rubin, který stál u zrodu Androidu, definitivně odchází ze společnosti Google
Andy Rubin již opustil divizi Androidu přibližně před rokem a ve společnosti Google se věnoval robotickým aktivitám. Vystřídal jej tehdy Sundar Pichai.
→ C++Builder XE5: jeden nástroj pro vývoj desktopových i mobilních aplikací
Nová technologie dovolí programátorům vytvářet v jazyce C++, jenž je široce používanou průmyslovou normou, nativní mobilní aplikace - včetně iOS.

soutez_casestudy

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.

G+

Byl pro vás článek přínosný?