Hlavní navigace

Americký start-up přináší zařízení zaměřená na soukromí

10. 7. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Computerworld
Společnost Purism chce na trh dostat řadu notebooků a mobilních zařízení postavených na Linuxu, které jsou vybaveny takovým hardwarem a softwarem, aby co nejvíc ochránily soukromí uživatelů.

Výrobce tento týden oznámil všeobecnou dostupnost 13palcových a 15palcových notebooků řady Librem (platí pro USA), které podle něj chrání před těmi typy zranitelností, které vedly k nedávným zneužitím Intel AMT a ransomwarovým útokům WannaCry.

Laptopy a další hardware, který je aktuálně ve vývoji, byly „pečlivě navrženy čip po čipu tak, aby fungovaly s bezplatným a open source softwarem“.

„Skutečně jde o zcela přehlíženou oblast,“ řekl šéf firmy Purism Todd Weaver. „Navíc jsme chtěli zařít s notebooky, protože jsme věděli, že je to něco, co budeme schopni dělat jednoduše a později se přesunout i na telefony, routery, servery a desktopy.“

Společnost již navrhla 11,6palcové konvertibilní zařízení postavené na Linuxu, které je aktuálně možné předobjednat. Weaver očekává, že novinka bude k dispozici za zhruba šest měsíců. Model se základním 256GB SSD a 8 GB paměti vyjde na 1 398 dolarů, což je v přepočtu 32 tisíc korun.

Zhruba za stejnou dobu by výrobce mohl uvést open source smartphone, který by měl disponovat i nativními bezpečnostními funkcemi, jako je šifrovaná platforma pro zasílání zpráv. V současné době firma shání 5 milionů dolarů na jeho vývoj.

S výše uvedenými notebooky cílí Purism především na podniky, přičemž čekací doba by neměla být delší než pár týdnů.

soutez_casestudy

Notebooky jsou postaveny na šesté generaci mobilních procesorů Intel i5 a tzv. PureOS, platformě postavené na Debian GNU/Linuxu, která běží na open source firmwaru Coreboot BIOS.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?