Hlavní navigace

Aleš Studený z ALC: polovina firem je přelicencovaná

10. 10. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Při příležitosti uvedení nových produktů Alvao jsme něli možnost krátce pohovořit s Alešem Studeným ze společnosti ALC na téma SAM.

CIO Business World: Jak dnes vypadá "průměrná úroveň" Software Asset Managementu v českých podnicích?

Aleš Studený: Společnosti stále ještě nevnímají SAM jako proces, ale pouze jako „audit SW“. Mají často v licencích nepořádek a podle mých zkušeností je jich zhruba polovina přelicencovaná. Je to důsledek několikaletého tlaku BSA na legalizaci pod výhružkou policejního zásahu. Pokud nevíte, kolik jakých licencí máte a zda se používají, tak pak ze strachu raději nakoupíte další nové. Jen pár společností se již do SAMu skutečně pustilo a díky tomu teď šetří finance.

CIO Business World: Během konzultací se zákazníky se jistě setkáváte i s nějakými úsměvnými postupy při práci s licencemi, můžete se o některé z těchto zkušeností podělit?

Aleš Studený: V českých firmách panuje velmi dobré povědomí o SW licencích, tak si na nic zajímavého nevzpomínám. Ale vybavuji si jeden Ruský případ, kde šéf IT žil v přesvědčení, že SW licence musí být pouze na počítače, které jsou součástí výroby (CNC) a že na počítače v kancelářích, se žádné poplatky za licence nevztahují (to jsou režijní pracoviště).

CIO Business World: Problematika licencování je u mnoha softwarových domů velmi složitá již sama o sobě a pokud  vezmeme v úvahu ještě možnosti dané virtualizací, stává se zní skutečná džungle. Jakým způsobem by měly podniky tento problém v nejobecnější rovině uchopit, aby se vyhnuly případným problémům?

CS24

Aleš Studený: Neznám lepší cestu, než si udělat pořádek v tom, jaké licence vůbec ke svému podnikání potřebuji. Tyto požadavky je pak nutné průběžně evidovat a porovnávat se skutečností - jedině tak se lze vyhnout problémům. Dnešní nástroje zvládají zjišťovat stav SW jak z fyzických, tak i virtuálních počítačů.

Přínosy ale nebudou pouze v rovině ošetření problémů, ale díky přesným informacím o stavu SW a jeho využívání budu schopen i zvolit správný licenční model a vyjednávat s dodavatelem licencí výhodnější ceny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku