Hlavní navigace

8 tipů pro identifikaci nejlepšího vývojáře (6.)

21. 10. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © corepics - Fotolia.com
Najmutí vývojáře může být pro vaši firmu rozhodnutím s rozporuplnými výsledky.

Najmutí špatného vývojáře může zničit celý projekt či výrazně zvýšit náklady. Podívejte se společně s námi na tipy, jak najmout toho správného vývojáře.

Předchozí díl

8. Najímací víkendy

Najímací víkendy podle Chada Lillyho, ředitele pro lidské zdroje ve společnosti Lextech, „vyžadují od společnosti větší závazky, ale také nabízejí vyšší pravděpodobnost uzavření kontraktu.“ Tento přístup funguje nejlépe v případě, že vaše organizace hledá lidi na několik pozic najednou. Společnost je zodpovědná za dopravu, konfereční halu, zábavu, jídlo a pití. Jak si asi domyslíte, nejedná se o levnou záležitost. Je to ale dobrá investice, neboť podle Lillyho je procento úspěšně uzavřených pracovních kontraktů v takovém případě 60 – 75 procent, přičemž zde dochází k méně chybným rozhodnutím.

Ještě před najímacím víkendem jsou uchazeči prověřeni a zúčastní se dvou telefonických setkání/pohovorů. Samotná akce končí (jako každá víkendová akce) v neděli, kdy se management rozhodne, které lidi najme, a učiní jim pracovní nabídku následující pondělí či úterý. „Jakékoliv zpoždění v nabídce dá uchazeči čas na tvorbu pochybností a ztěžuje úspěšnost uzavření kontraktu,“ říká Lilly.

Víkendová akce je popsána níže:

Pátek večer
Uchazeči přijíždí na místo, je servírována večeře a nápoje. Oficiální přivítání uchazečů.

Sobota ráno
Snídaně, prezentace společnosti (sdělení příběhu společnosti uchazečům), oběd (zajistěte, aby vaši zaměstnanci a uchazeči o práci mluvili spolu; uchazeči budou mít tendenci shromažďovat se spolu).

Sobota odpoledne:
Technické pohovory. Měly by být náročné a soustředěné; musí se realizovat minimálně dva technické pohovory a jeden pohovor zaměřený na business a osobnost uchazeče.

Sobota po pohovorech:
Interní setkání (rychlá rekapitulace pohovorů); kandidáti odpočívají před večeří.

Sobota odpoledne: Večeře a pití. Zaměstnanci mají za úkol lépe poznat uchazeč a ptát se je na otázky, které vyvstaly po rekapitulaci pohovorů.

Neděle ráno:
Mezi ranní aktivity patří snídaně, obecné informace, rozhovor se zaměstnanci (proč se rozhodli pracovat ve vaší společnosti...).

Neděle později ráno:
Je provedena konečná zpětná vazba s interním týmem. Jsou činěna rozhodnutí o přijetí konkrétních uchazečů. HR management provádí poslední konverzaci s kandidáty a dává jim na vědomí, že proběhnou další rozhovory a že by se měli dozvědět o tom, zda byli přijati či nikoliv, v pondělí nebo v úterý.

Pondělí:
Setkání s týmem managementu, přijatým kandidátům jsou činěny nabídky.

Tento postup může ukázat uchazečovu schopnost spojit se s vaším týmem. Identifikuje se s vaší korporátní kulturou? Jak se chová na společenských akcích? Čas strávený poznáváním potenciálních zaměstnanců vám také prozradí, co je pro tyto lidi důležité a co chtějí. Cílem je zde opět získat vhled do toho, jak tito lidé jednají a řeší problémy v reálných situacích.

CS24

Hledáme toho nejlepšího vývojáře

Jsou celé legie špatných a průměrných vývojářů, kteří stojí mezi vámi a vašimi cíli. Investujte dostatek času k nalezení skvělého vývojáře, a budete odměněni jednoduchým a elegantně řešeným kódem, který dělá přesně to, co chcete, a také projekty, které budou hotovy včas.

Shrnuto a podtrženo: jestli si nejste stoprocentně jisti, že váš vývojářský uchazeč je ten pravý, nezaměstnávejte ho. Náklady by mohly být velice vysoké. A přestože dlouhé hledání může vypadat namáhavě, bude stát za to – ve chvíli, kdy naleznete toho správného programátora.

Byl pro vás článek přínosný?