Hlavní navigace

8 tipů pro identifikaci nejlepšího vývojáře (5.)

20. 10. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Helder Almeida - Fotolia.com
Najmutí vývojáře může být pro vaši firmu rozhodnutím s rozporuplnými výsledky.

Najmutí špatného vývojáře může zničit celý projekt či výrazně zvýšit náklady. Podívejte se společně s námi na tipy, jak najmout toho správného vývojáře.

Předchozí díl

6. Provádějte kódovací testy

Každý, kdo pracuje v IT, vám řekne, že existuje spousta programátorů, kteří v jejich oboru nemají co dělat. Nejjednodušším způsobem, jak zjistit, jestli je člověk skutečným vývojářem nebo si na něj jenom hraje, je jednoduchý test kódování. Ten by měl být nedílnou součástí procesu kdykoliv, když děláte pohovor s programátorem. Cílem je odstranit uchazeče, kteří nejsou pro danou práci kvalifikováni a vyhodnotit úroveň uchazečů, kteří kvalifikováni jsou.

Každá organizace je jedinečná, a proto mnoho (a možná i ta vaše) volí vlastní testy. Nicméně na webu existuje spousta užitečných nástrojů, které nabízí praktické testy kódování. Mezi ně patří například:

FizzBuzz
Interview Zen
Codility

Testy by měly trvat maximálně hodinu. Informace, které z nich získáte, by vám měly o uchazečích říci:

Jak kódují?

Používají vždy „nejlepší způsob“?

Je jejich kód čistý?

Jak dlouho jim to trvalo?

Po rychlém zhodnocení programovacího testu získáte jasný vhled do schopností a vloh uchazeče a jistě přijdete na mnoho dalších otázek. Cílem takového testu je zcela logicky identifikace programátorů, kteří neumí napsat dobrý kód. To vám může do budoucna pomoci ušetřit spoustu času a peněz.

7. Připravte jim zkoušku

Takže nyní jste rozpoznali vašeho kandidáta číslo jedna. Má zkušenosti a znalosti o technologiích, které jsou pro vás důležité, jeho/její portfolio je perfektní, a telefonní pohovor proběhl bez zádrhele. Možná odhadujete, že nyní by měl přijít na řadu osobní pohovor, ale je tu ještě jedna možnost. Zadejte vybranému člověku úkol. A normálně mu/jí za něj plaťte.

Cloud24

Úkol by měl být reálný – práce, která se musí udělat, ale možná má nižší prioritu. Úkol by to měl být krátký, na pár dní, maximálně na týden. Uchazeč (ještě stále je to uchazeč, byť s reálnou šancí na získání práce) na něm může pracovat dokonce na dálku i z domu. To, jak tento člověk svůj úkol zvládne, vám odhalí, jestli v něm máte opravdu dobrého a výkonného pracovníka. Jestli nepřináší svoje ovoce, utratili jste sice nějaké peníze, ale v dlouhodobém měřítku jste spoustu peněz ušetřili. Další možností je prostě využít tříměsíční zkušební doby.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?