Hlavní navigace

Budoucnost mobilní bezpečnosti: stále důležitější bude soukromí

30. 4. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Sergej Khackimullin - Fotolia.com
Jen málo problémů způsobuje CIO takové vrásky jako mobilita a BYOD. Klidnější noci, ale i nové problémy přinesou letos IT ředitelům čtyři trendy v oblasti mobilní bezpečnosti, s nimiž přišla firma Forrester Research.

← Začnou se šířit podnikové aplikace v HTML5

Mobilní služby založené na identitě přinesou do centra dění téma soukromí

Mobilní zařízení umožňují nové a potenciálně silné business modely, keré čerpají z preferencí uživatele a historie aktivit. Nicméně povaha těchto zařízení bezprecedentně zjednodušuje propojení pravé identity jednotlivce s jeho digitální přítomností. To má samozřejmě svoje důsledky. Sběr mobilních dat bude dokonce ještě všudypřítomnější a dost možná, že narazí na odpor.

„Jestliže si nedáme pozor, počet zařízení a senzorů kolem nás může brzy způsobit monitoring aktivity uživatele 24 hodin denně 7 dní v týdnu – což silně připomíná orwellovský svět,“ říká Wangová. „Zastánci soukromí již dlouho vyjadřují svoje obavy z nedostatku jasné regulační kontroly nad mobilními daty spotřebitelů. Neočekává se, že by se regulační podmínky letos nějak drasticky měnily, a zvýšený tlak firem na sběr mobilních dat spojený s nedostatkem průmyslových standardů a regulačních pojistek napovídá, že riziko zneužití je vysoké. Jen málo lidí chápe plný dopad mobilního soukromí a to, co se může stát v novém světě mobility a chytrých prostředí.“

Wangová zároveň poznamenává, že je nepravděpodobné, že by regulátoři v nejbližší době zpřísnili zákony a regulace týkající se uživatelského soukromí v mobilním ekosystému, téma soukromí v oblasti mobility a velkých dat však začnou stále více řešit samotní spotřebitelé.

příloha_ovladnete_sva_data

„Rok 2013 bude rokem zvyšujícího se počtu mobilních služeb postavených na analytice uživatelů v reálném čase, což umožní inovativní business modely,“ říká. „Letošek pravděpodobně přinese dosti medializované případy soudních sporů týkajících se mobilního soukromí, a rozhodnutí soudu nastaví precedenty a ovlivní celospolečenskou debatu o soukromí.“

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?