Hlavní navigace

4 jednoduché způsoby, jak ušetřit nejen v začátcích podnikání

29. 7. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © olly - Fotolia.com
Podnikatel tvrdý chleba má. Nastartovat byznys s minimem peněz je těžký oříšek, proto jsou na místě chytré úspory a snaha o celkovou minimalizaci nákladů.

Ale co když počítáte, jak počítáte a stále vám rozpočet nevychází tak, abyste mohli firmu dynamicky rozvíjet? Inspirujte se následujícími tipy. Dali jsme dohromady velmi jednoduché způsoby, jak výrazně odlehčit cash flow.

1. Neplaťte za pronájem nepotřebné kanceláře

Tento bod se samozřejmě netýká každého, nicméně spousta podnikatelů naprosto zbytečně navyšuje náklady o nemalou částku – nájemné kanceláře, kterou může vyměnit za home office, aniž by tím firma jakkoliv utrpěla. Úspora ve výši několika desítek tisíc korun za měsíc rozhodně není zanedbatelná.

Home office je dobrou volbou pro každého, kdo kancelář nevyužívá jako reprezentativní prostor pro setkání s klienty a obchodními partnery. Zároveň je vhodné zvážit, zda je domácí prostředí work-friendly. Křik několika malých dětí na pracovní morálce nepřidá. A ne každý se doma dokáže motivovat k práci tak jako v kanceláři.

2. Vždy nakupujte se slevou

Nový pracovní stůl, výkonný notebook a v neposlední řadě reprezentativní oblek – všechny tyto a mnohé další položky, bez kterých se při podnikání neobejdete, můžete zakoupit mnohem levněji. Stačí aktivně používat slevové kódy a kupóny.

Jak na to? Levné nakupování je ještě jednodušší než začátek podnikání prostřednictvím ready made firmy. Na www.buykers.com/cz/ najdete stovky e-shopů a tisíce atraktivních slev, které jsou k mání zcela zdarma. Až najdete vhodnou slevu, provedete nákup způsobem, jak to děláte běžně. S tím rozdílem, že v rámci nákupního procesu do příslušného pole uplatníte slevový kód. Výše úspory je individuální – někteří prodejci poskytují slevy v desítkách procent, jiní lákají na paušální částky.

3. Preferujte levnou dopravu před nablýskanou limuzínou

Operativní leasing lze uplatnit v rámci daňově uznatelných nákladů, ale otázkou je, zda luxusní verzi manažerského sedanu skutečně potřebujete. A když na to přijde – co když se bez firemního vozu obejdete úplně? Ne nadarmo je auto považováno za jednu z nejhorších investic. Pořiďte si místo něj třeba elektrokolo, případně těch pár občasných jízd absolvujte v MHD. Ušetřené statisíce využijte při rozvoji podnikání.

4. Hledejte nejvýhodnější finanční produkty

Ne každý má možnost financovat business z vlastních zdrojů. Vhodně zvolený úvěr vám může usnadnit začátky, jakožto i případnou expanzi na další trhy. Podstatné je nepodepisovat první dostupnější nabídku, ale naopak věnovat čas hledání nejvýhodnějšího finančního produktu.

soutez_casestudy

Vtip je v tom, že výhodnější podmínky můžete získat i u banky, která vám původně nabídla půjčku s jinými parametry. Zkuste o ni požádat prostřednictvím některé z poradenských firem. Subjekty tohoto typu zprostředkovávají velké objemy úvěrů a dostávají se na lepší úroky než jednotlivci. Platí to nejen o půjčkách, ale také o pojištění a dalších finančních produktech.

Uvedli jsme jen pár vybraných tipů. Způsobů, jak při podnikání ušetřit, je mnohem více. Zeptejte se svých zkušenějších kolegů, jistě vám rádi odkryjí trochu know-how. Držíme palce.

Byl pro vás článek přínosný?