Hlavní navigace

13 největších přešlapů Microsoftu (4.)

25. 1. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: IDG News Service
DOS 4.0, Zune a Windows 8 – to jsou jen některé z milníků, které provázely 25 let chyb v redmondském stylu.

Předchozí díl

Přešlap Microsoftu číslo 10: Přicházejí špatná Windows v cyklech?

Systém Windows měl i své dobré dny: Windows 3.1/Windows for Workgroups 3.11, potom Windows 95 řídil počítačový svět po několik let, Windows 98 byl velice silným systémem a Windows 2000 nastínil určité změny.

Ovšem potom to šlo velmi rychle z kopce. Windows Millenium Edition, systém, který byl spíše servisním balíčkem Windows 98, je zlými jazyky nazýván také Mistake Edition, což v angličtině znamená „chybná edice“. Novinka tehdy přišla s několika novými funkcemi a spoustou chyb. Windows ME byla, zaslouženě, poslední verze Windows založená na jádru Windows 9x, které ve své podstatě běželo na DOSu.

Whistler, známý spíše jako Windows XP, přišel jako závan čistého vzduchu. Tento systém, postavený na Windows NT, vládl bez odporu od svého vydání v roce 2001 až do té doby, co se v roce 2007 vynořila Vista. Přechod k nespokojenému hučení a pískotu obecenstva.

Slovo Vista, jak je nám řečeno, je stále uvedeno ve slovníku Encarta jako slovo rouhavé (nebo by bylo, kdyby Encarta v roce 2009 nezaklepala bačkorami). Tento systém byl představen ve verzi pro byznys v roce 2006, verze pro spotřebitele přišla o rok později. S Vistou se Microsoft snažil vylepšit bezpečnostní stránku XP, ale „uspěl“ pouze tím, že si odcizil celou generaci uživatelů Windows.

Potom přišel systém Windows 7, a sMicrosft se opět ukázal být ve formě. Zastánci teorie, že „dobrá Windows vždy střídají špatná Windows“ tvrdí, že spotřebitelské verze Windows jako na houpačce přecházejí od skvělých po ty ubohé a zpět. Jde o trend patrný už od dob Windows 98.

Přešlap Microsoftu číslo 9: Windows Ultimate

Systém Windows Vista byl dodáván v několika verzích, z nichž asi nejvíce extravagantní byla verze Windows Vista Ultimate. Ta kombinovala všechny funkce z Vista Business a Vista Home Premium, a přidala k nim extra doplňky, tedy Extras.

Citujeme Microsoft: „Windows Ultimate Extras jsou programy, služby a prémiový obsah pro Windows Vista Ultimate. Tyto prvky jsou dostupné pouze těm, kteří vlastní kopii Windows Vista Ultimate.“

To je pane slib! Realita je už méně působivá. Verze obsahovala Windows DreamScene, hrstku videí, která mohla být použita jako pozadí pro Windows; Hold 'Em Poker; tři extra zvukové balíčky; a puzzle hra s robotem – Extras byly navíc později nabízeny zdarma. Loajální zákazníci Microsoftu, kteří za Vista Ultimate zaplatili 100 dolarů navíc, se pěkně spálili.

CS24

Microsoft se z toho poučil. Verze Windows 7 Ultimate pod Sinofskym  již slibovala pouze – a pak také dodala – kombinaci všech prvků z Home Premium i Professional.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?