Hlavní navigace

10 tipů time managementu pro IT profesionály (1.)

17. 9. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Les Cunliffe - Fotolia.com
Pracujete každý den i přes oběd, chodíte pozdě na schůzky a nestíháte termíny? Kolidují vaše profesionální povinnosti s vaším osobním životem?

Pokud jste teď odpovídali ano, je pravděpodobné, že vaše schopnosti time managementu nejsou dostačující a potřebují vylepšit. Zlepšete své výsledky tím, že se naučíte pracovat lépe s vzácnou komoditou jménem čas.

Schopnosti time managementu se spousta lidí učí za pochodu, jsou prostě důležité pro dotahování věcí do konce. Nicméně jako u mnoha dalších věcí zde platí, že čím více investujete, tím větší je odměna.

Abyste dosáhli krátkodobých či dlouhodobých cílů, je time management nezbytný pro stanovování priorit, rozvrhování schůzek, e-mailů, projektů a mnoha dalšího, a to nezmiňujeme ani rodinné závazky. Jaké kroky můžete podniknout k tomu, abyste získali něco svého času zpět? Management času lze vždycky vylepšit.

Naši američtí kolegové dali dohromady následující seznam, který vznikl kompilací zdrojů jako je The Washington Post, The Huffington Post a the Chicago Tribune, aby vám pomohli získat co nejvíce z vašeho hektického dne.

1. Plánování je klíčové: pište si seznamy a využívejte dostupných nástrojů

plánování, kalendář, time managementTempo, v jakém dnes pracuje většina z nás, je zběsilé. Dokumentování myšlenek a úkolů je jediným způsobem, jak zajistit, aby nám věci neutíkaly mezi prsty. Při vytváření seznamů je toho potřeba zapsat co nejvíce – to vám umožní „dostat se do toho“ rychleji ve chvíli, kdy se k vašim úkolům vracíte. Většina z nás disponuje tabletem, smartphonem či notebookem, který s sebou nosíme po většinu dne (a noci). Každý z těchto přístrojů má vestavěnou či přeinstalovanou nějakou formu nástrojů pro time management, a je docela pravděpodobné, že jsou tyto nástroje používané méně, než by mohly.

Například Outlook má seznam úkolů, způsob udržování a sledování poznámek paralelně s kalendářem, skvělý nástroj pro projektové plánování, schůzky a upomínky. Android i iPad mají oba vestavěné poznámky a kalendáře, stejně jako tisíce aplikací pro time management dostupné z webových obchodů s aplikacemi.

Jste-li konzervativnější, je dobrý nápad nosit s sebou papírový plánovač a zápisník. Ať už je médium jakékoliv, měli byste mít vaše úkoly a myšlenky zorganizované.

Kdy byste měli organizovat a tvořit váš seznam? Jednou z možností je dělat to na konci pracovního dne. Uvažujte nad událostmi uplynulého dne a promyšleně plánujte vaši strategii pro den následující. To vám může ušetřit mnoho bezesných nocí.

soutez_casestudy

Další možností je vytvořit si seznam, který obsahuje všechny vaše úkoly, a to jak osobní, tak profesionální. Jakmile si takový seznam vytvoříte, prohlédněte si jej a zeptejte se sami sebe na tyto otázky: Potřebujete si rozvrhnout schůzky? Můžete některé z těchto úkolů delegovat? Je toto setkání nezbytné?

Dávejte si pozor, ať váš seznam úkolů není příliš dlouhý, v takovém případě bude nezvladatelný. Úkoly by měly být kategorizovány a pokud možno zeštíhleny. Všechny úkoly by ale zkrátka měly být nějakým způsobem zdokumentovány, abyste na ně nemuseli stále myslet a mohli se soustředit výhradně na následující úkol, který vás čeká.

Byl pro vás článek přínosný?