Hlavní navigace

10 populárních aplikací pro iPhone, které vás mohou dostat na černou listinu

4. 6. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Apple
Pravidla BYOD často zakazují aplikace, které jsou datově náročné, přinášejí riziko malwaru nebo vyrušují zaměstnance od práce. Podívejte se s námi na seznam 10 aplikací, které velice pravděpodobně naleznete na černé listině řady firem.

Také se chcete zapojit do BYOD programu své společnosti a využívat svůj osobní iPhone pro práci? Připravte se na to, že od vašeho nudného IT oddělení dostanete černou listinu nepovolených aplikací. Tyto aplikace raději nespouštějte, dokud nebudete mít po pracovní době. Nebo ještě lépe, dokud nebudete připojeni k firemní síti.

Abychom ale byli féroví, černou listinu pro BYOD tvoří a realizuje pouze menší část IT oddělení. Vyplývá to z průzkumu společnosti Fiberlink MaaS360, který tato firma provedla mezi svými zákazníky. Měli jí napsat nejpopulárnější aplikace pro iPhone, které u nich jsou na černé listině. Ukázalo se, že černou listinu pro iOS aplikace používá jen méně než 10 procent těchto zákazníků.

Nicméně podle prezidenta Fiberlinku Christophera Clarka jsou takové seznamy stále běžnější s tím, jak se aplikace vytvářejí kdekoliv pro všechny v éře bring-your-own-device. Místy, kde se černé listiny utvářejí, jsou zejména vzdělání, zdravotnictví, finanční sektor, vládní sektor a maloobchod.

Tím vším samozřejmě neříkáme, že aplikace na seznamu nemohou být na vašem iPhonu nainstalovány. Spíše je na určitých místech a v určitých situacích nebudete moci využívat.

Pokud jde o osobní zařízení zaměstnanců, pro něž mají společnosti pravidla BYOD, je klíčové vyhnout se jejich přílišnému omezování,“ říká Clark. „Všechno je o pravidlech a managementu závisejících na scénáři, které zaměstnanci podle mých zkušeností v 99 procentech případů akceptují. Každý ví, co by mělo být odloženo nebo zakázáno v operačních sálech, učebnách, na schůzkách týkajících se duševního vlastnictví, atd. Je to všechno o kontextu, a já zjišťuji, že většina zaměstnanců spolupracuje.“

Společnosti na černou listinu umísťují hlavně aplikace, které vystavují společnost riziku úniku dat, otevírají dveře malwaru nebo mají potenciál snížit produktivitu pracovníků. Na seznamu mohou být i aplikace s velkou spotřebou dat a tendencí k zahlcování firemní sítě. Nakonec sem patří i aplikace, které mohou na zařízeních provádět odblokování, tedy jailbreak.

příloha_ovladnete_sva_data

Na seznam populárních iPhone aplikací, které často naleznete na černé listině, patří:

  • Netflix
  • Hoccer
  • Angry Birds
  • SkyDrive
  • Pandora
  • Google Drive
  • Facebook
  • BoxNet
  • SugarSync
  • Dropbox

Zdroj: IDG News Service, MaaS360

Byl pro vás článek přínosný?