Hlavní navigace

10 IT schopností, které lze vyvážit pouze zlatem (1.)

5. 11. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Helder Almeida - Fotolia.com
Některé schopnosti a dovednosti IT profesionálům zajišťují výrazně nadstandardní platy. Které to jsou?

Ekonomická krize,která začala v roce 2008, donutila mnoho společností přehodnotit jejich požadavky při najímání nových pracovníků. Do nové strategie patřilo také najímání zaměstnanců s unikátními schopnostmi a talentem v oblasti IT. Mnoho těchto dovedností nepotřebuje certifikaci, spočívají totiž spíše na zkušenostech a talentu.

Pouhé vlastnictví těchto schopností ještě IT profesionála cenným nečiní,“ říká David Foote, výkonný ředitel Foote Partners LLC. „Cenným jej činí to, jak je schopen dokázat, že je už někdy v reále použil ve svých řešeních.“

Uchazeči o zaměstnání musí zaměstnavatelům ukázat, jak lze těchto schopností využít pro přidání hodnoty jejich společnostem. Jestliže společnosti vědí, kde utrácejí své rozpočty na platy v IT odděleních, může to pomoci profesnímu růstu a vzdělávání jejich zaměstnanců.

V ročním výzkumu Computerworldu předpovědí v oblasti IT na rok 2012 hlasovalo 29 procent IT profesionálů v tom smyslu, že plánují rozšířit řady zaměstnanců svého oddělení (v porovnání s loňskými 23 procenty). Jak tohoto nárůstu zaměstnanosti můžete využít? Ať už je vaším cílem profesionální růst, návrat do práce či lepší plat, následující schopnosti vám pomohou se posunout.

Apache a velká data

Schopnosti vývoje v Apache letos s tlakem velkých dat získaly na důležitosti. Společnosti, které jako první přijaly velká data, shánějí profesionály, kteřímají zkušenosti s Apache Hadoop včetně HBase a Hive a vyznají se v Apache Cassandra a Apache CouchDB, rámci/programovacím modelu MapReduce a otevřených databázových systémech NoSQL. To všechno jsou oblasti, po nichž roste poptávka.

Vývoj SAPu

Už nějakou dobu je králem webu obsah a pro zaměstnavatele jsou při hledání SAP vývojářů opět důležité zkušenosti (spíše než certifikace). Zaměstnavatelé shánějí profesionály v SAP HANA (in-memory computing), SAP SEM (strategický podnikový management, SAP ESA (architektura podnikových služeb), SAP PLM (management produktového životního cyklu), SAP Solution Manager (správa řešení), SAP Retail (maloobchod), SAP SRM (management vztahů s dodavateli, SAP CRM, SAP CO-PA (analýza ziskovosti), SAP PS (projektové systémy), SAP BI a SAP EHS (management oblasti životního prostředí).

Vývoj mobilních aplikací

Zatímco schopnosti vývoje tradičních aplikací ztrácejí na důležitosti, začínají růst komparativní výhody těch, kteří to umí s aplikacemi mobilními. To je dobrá zpráva zejména pro ty, kdo zvládají HTML5, Javu a příbuzné technologie. K HTML5 technologiím patří JavaScript a CSS3. Poptávka se zvyšuje i po specifických dovednostech a zkušenostech spojených s Androidem a iOS.

soutez_casestudy

Vývoj databází

Společnosti vždy budou mít data, která musí být chráněna, spravována a doručována. Díky tomu je schopnost vývoje databází jednou z nejžádanějších schopností. Profesionalita ve správě databází je jednou z dovedností, kterou nejvíce žádají CIO ve chvíli, kdy hledají IT profesionály nižšího stupně. Konkrétně se v této oblasti HR manažeři dívají na zkušenosti ve vývojovém prostředí Oracle, databázi Oracle, Informatice, MongoDB a MySQL/MySQL Cluster.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?