Hlavní navigace

Za útoky hackerů na Facebook a Apple patrně stojí Čína

20. 2. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Fotolia © xiaoliangge
Čína je největší hackerskou velmocí na světě. S velkou pravděpodobnosti nedávné útoky na Facebook a Apple byly vedeny právě odtud. Bohužel není jediným státem, který se cíleně angažuje v kyberšpionáži.

Velký zájem vzbudily zprávy o hackerském napadení Facebooku a následně i počítačů zaměstnanců Applu. Oba útoky spolu souvisí, protože u obou firem byl nalezen stejný malware. Za pravděpodobný zdroj útoků byla označena Čína.

Čína je vůbec hackerskou velmocí a provádí poměrně agresivní kyberšpionáž. Cílem útoků nejsou jen podniky z ITC sektoru, ale také letecké, zdravotnické, farmaceutické a zemědělské firmy. Zpráva, kterou zveřejnila agentura Mandiant, uvádí, že za systematickou elektronickou špionáží vůči americkým firmám a institucím stojí speciální útvar čínské Lidové osvobozenecké armády. Její jednotka č. 61398 má v Šanghaji k dispozici samostatnou budovu o více než 12.000 m² plochy. Tato jednotka je podezřelá, že pronikla do 140 klíčových firem a organizací v zemích, které Čína považuje za strategické. Elektronickou špionáž zřejmě provádní nejméně od roku 2006.

Vše probíhá se státním souhlasem. Existuje dokonce vládní iniciativa s názvem Projekt 863, která zajišťuje financování i další podporu pro snahy zcizit z USA technologické a ekonomické informace. Tato politika má usnadnit Číně, aby dohnala a předehnala západní svět. Celkem míří z oblasti Číny a Pacifiku 42% všech kyberšpionážních aktivit.

soutez_casestudy

Čína všechna podzření oficiálně odmítá a dokonce sama se staví do pozice země špionáží ohrožené. Čínští experti údajně odhalili útoky na 14 milionů čínských počítačů, přičemž většina z útoků měla být cílena z USA.

Čína ale bohužel není jedinou zemí se stejnými ambicemi. Jinou takovou oblastí je Blízký Východ, který zahrnuje především Írán, Izrael, Libyi a Saúdskou Arábii. Odborníci dále předpokládají, že mezi další reigiony, kde se budou kyberšpionážní aktivity stupňovat, bude patřit Jižní a Střední Asie. Rostoucí IT sektor v Indii, Bangladéši a Pákistánu se stane živnou půdou pro nové hackery.

Další nebezpečí přichází z Ruska. Konkrétně v lednu byl zaznamenána masivní špionážní kampaň s názvem Rudý říjen, která byla zacílena na 69 velkých podniků v Západní Evropě a v Severní Americe. Tato akce ale nebyla provedena za podpory ruského státu.

Zjištěné informace ukazují, že pro řadu zemí je ekonomická špionáž považována za důležitý faktor pro jejich budoucí ekonomickou prosperitu.

Zdroj: IDG - cio.com

G +

Byl pro vás článek přínosný?