Hlavní navigace

Věděli jste o tom, že výběr správné hypotéky vám může pomoci při investování peněz?

13. 11. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: WHYFRAME / Shutterstock.com
Investování obecně znamená využití určitého kapitálu v současnosti s očekáváním zisku v budoucnosti. Se svou finanční rezervou a se správným investováním se nejen chráníte před inflací, ale své peníze tak dokážete i výhodně zhodnotit.

Uvažujete nad koupí vlastního bydlení? Je to správný krok. Přece jen "žít ve vlastním" představuje určitý pocit jistoty. Ceny domů, pozemků a bytů se v současné době neustále zvyšují. Předpokládá se, že tomu bude tak i nadále.

Jelikož jsou však ceny nemovitostí velmi vysoké, pro většinu lidí již není možné financovat to z vlastních zdrojů. Řešením může být hypotéka.

Hypotéka jako investice

V současnosti jsou úvěry na bydlení poměrně levné a dostupné. Ceny nemovitostí se zvyšují. A tak i hypotéka se stává svým způsobem určitou investicí. Hlavně z dlouhodobého hlediska. Je však důležité, pro jakou hypotéku se rozhodnete a celkově, jak se svými vydělanými penězi naložíte.

Správné rozhodnutí vám do budoucna mohou ušetřit mnoho financí.

Která hypotéka je pro vás ta správná?

Je namístě položit si tuto otázku. Odpověď nemusí být jednoduchá. Závisí to od vaší finanční situace. Je však dobré prostudovat si všechny aktuální nabídky v jednotlivých bankách. Každá banka má nastavené podmínky trochu jinak.

Klienti se zvyknou při porovnávání hypoték soustředit na úrokové sazby. Není to však jednoznačný ukazatel. Úrokové sazby hypoték jsou dnes více méně podobné. Důležité jsou jiné faktory a tzv. "chytáky" banky, na které je třeba si dát pozor. S tím vám může nejlépe pomoci specialista, který se zaměřuje vysloveně na hypotéky.

Americká hypotéka

Americká nebo bezúčelová hypotéka je úvěr, za který ručíte nemovitostí, ale dané prostředky nemusíte použít na její koupi či rekonstrukci. To znamená, že poskytnuté finance můžete použít na cokoliv jiného. Například na koupi nábytku.

Americká hypotéka má obvykle kratší dobu splatnosti, ale i vyšší úrok než běžná hypotéka. Stále je však výhodnější než spotřební úvěr.

Dlouhá doba splácení

Banky nabízejí různé možnosti pro čas na splácení hypotéky - např. 20, 25 nebo 30 let. Možná vás děsí představa, že hypotéku budete mít na krku tak dlouhou dobu. Nemusíte se však obávat.

Zkušení finanční odborníci vám poradí nastavit si splatnost hypotéky na co nejdelší dobu. Při dnešních podmínkách je to výhodnější než hypotéka na kratší dobu.

Úrokové sazby a úvěry jsou v současnosti nízké, ještě nikdy nebyly tak levné jako jsou nyní. Takže s poskytnutými penězi na hypotéku můžete peníze i investovat.

Finanční rezerva při splácení hypotéky

Daří se vám vedle splácení i nějaké peníze ušetřit? Skvělé. Vytváření finanční rezervy je velmi důležité. Výhodnější pro vás bude nastavit si nízké splátky a ze zbylých peněz raději zvyšovat finanční rezervu. A samozřejmě ušetřené finance co nejefektivněji zúročit.

Předčasné splacení hypotéky

Jednou z možností, jak můžete naložit s ušetřenými penězi, je mimořádná splátka hypotéky, čili snížit si celkový dluh nebo předčasné splacení celé hypotéky. Snížit si dluh nebo se ho zbavit úplně je určitě rozumné při vysokých úrocích. Při dlouhodobé hypotéce to však v současnosti neplatí. Právě z důvodu již zmíněných nízkých úroků.

Mnohem výhodnější pro vás bude, když vytvořenou finanční rezervu správně investujete.

Investování

Investování obecně znamená využití určitého kapitálu v současnosti s očekáváním zisku v budoucnosti. Se svou finanční rezervou a se správným investováním se nejen chráníte před inflací, ale své peníze tak dokážete i výhodně zhodnotit.

Jaké jsou možnosti investic?

Možností, jak peníze správně investovat, je mnoho. Nejčastěji se na finančních trzích můžete setkat s následujícími druhy investic:

  • akce a finanční deriváty
  • podílové a ETF fondy
  • dluhopisy
  • komodity
  • nemovitosti
  • FOREX
  • kryptoměna.

Aby vaše rozhodnutí o nejvhodnější investici bylo správné, je nezbytné, abyste si problematiku investování co nejvíce prostudovali - určitě nedoporučujeme bezmyšlenkovitý hazard.

soutez_casestudy

Rozumné bude, pokud se necháte vést zkušeným finančním poradcem. Klidně se seznamte s názory několika odborníků na jednotlivé druhy investic.

Zhodnocení peněz a zisk za to stojí.

Byl pro vás článek přínosný?