;
Hlavní navigace

V USA již došly IPv4 adresy, někteří velcí poskytovatelé si musejí „půjčovat“ jinde

16. 6. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © adimas - Fotolia.com
Stávající 32bitové adresy protokolu IPv4 již začínají reálně docházet. Někteří poskytovatelé tak musí využít adresu, kterou mají zakoupenou v jiné zemi. Týká se to třeba i Microsoftu.

O tom, že omezený rozsah aktuálně využívaného adresního prostoru IPv4, bude brzy reálně vyčerpán, začínají svědčit problémy některých velkých provozovatelů internetových služeb. Poslední volné adresy byly přiděleny již v roce 2011 a teď dochází k tomu, že přidělené je spotřebováno. Konkrétně Microsoft musel začít v souvislosti s novými službami, provozovanými na platformě Microsoft Azure, využívat i adresního prostoru, který má rezervován v jiných zemích. Z technického hlediska to problém není, může to mít ale negativní obchodní důsledky. Existují totiž různé geolokační služby, z nichž řada ukazuje zeměpisné umístění internetových služeb na základě toho, jaká IPv4 adresa byla tomu kterému státu přidělena. A to je problém, kterému právě aktuálně čelí Microsoft: přestože jeho služby běžící na IP adresách přidělených jiným státům běží USA, mohou aplikace, ukazující polohu serverů, dávat chybné údaje o jejich fyzickém umístění.

Uvedená situace, která se zřejmě již nyní netýká pouze Microsoftu, ukazuje na to, že bude si přispíšit se všeobecným zavedením protokolu IPv6. Ten má k dispozici 128bitový adresní prostor. Jeho nasazení je nezbytné i pro skutečnou aplikaci konceptu internetu věcí (IoT, internet of things), který povede k nárůstu samostatných zařízení připojených k internetu, z nichž každý bude muset mít svou vlastní IP adresu. Infrastruktura je z větší části připravena, problém mohou být některá starší síťová zařízení a aplikace a operační systémy. Týká se to částečně již dosloužilých XP, které podporují IPv6 až od roku 2002 s uvedením SP1, Apple se přidal o rok později. První v implementaci IPv6 byl ale linux, a to v roce 1996 (od verze jádra 2.1.8).

Zdroj: IDG News Service

ICTS24

Čtěte také:
→ Automatizovaná budoucnost
Zdá se, že Google nelitoval prostředků, když se rozhodl vstoupit do nového segmentu - domácí automatizace a IoT.
→ Osm bezpečnostních problémů při nasazení IPv6
Datum 3. února 2011 prošlo bez zvláštní pozornosti médií, ale pro internet to byl klíčový den. Organizací IANA totiž byla přidělena poslední volná IPv4 internetová adresa.

G+