Hlavní navigace

V roce 2024 přicházejí velké změny na pracovištích. Jste připraveni?

12. 1. 2024
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Technologie a trendy, které se vyvíjejí léta, se v novém roce stanou hlavním proudem a změní to, jak, kdy a kde pracujeme.

Pokud jste si mysleli, že pandemie a revoluce umělé inteligence za poslední čtyři roky změnily práci, připravte se na epické změny přicházející v roce 2024.

Během posledních tří let obrátila svět práce naruby pandemie Covidu 19. Technologie zachránily ekonomiku tím, že umožnily milionům lidí pracovat z domova pomocí videohovorů, cloudových služeb a softwaru pro spolupráci.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z CIO Business Worldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

V loňském roce pak vše změnila generativní umělá inteligence (genAI); Podle zprávy společnosti McKinsey založené na průzkumu byl rok 2023 jejím „rokem průlomu“. Nárůst povědomí o technologii genAI založené na velkém jazykovém modelu (LLM) v roce 2023 byl důsledkem vydání nástrojů ChatGPT a DALL-E od OpenAI v roce 2022.

Tato kategorie umělé inteligence se vyvíjela po desetiletí ve stovkách univerzitních a podnikových laboratoří. OpenAI však byla první, kdo tyto nástroje nabídl veřejnosti (a vývojářům prostřednictvím aplikačních programovacích rozhraní (API) a také uživatelům vyhledávače Bing společnosti Microsoft). Snadná dostupnost vyvolala prudký nárůst používání. „ChatGPT“ se stal mainstreamovou značkou. Také jiné organizace se snažily zpřístupnit svůj vlastní výzkum veřejně.

Nyní, ve světě obchodních technologií, je genAI vším.

Začalo to loni na jaře. V dubnu podle McKinsey používala genAI k práci čtvrtina vedoucích pracovníků a čtvrtina představenstev mluvila o jeho používání na pracovišti, i když jak manažeři, tak členové správní rady byli stále znepokojeni přesností výstupu AI.

Kvíz: Hodíte se na CIO? Přečtěte si také:

Kvíz: Hodíte se na CIO?

Tato obava ukazuje, že někteří pohlížejí na nástroje genAI jako na druh vyhledávače, čímž si pletou schopnosti technologie s kvalitou datových sad, na kterých jsou dostupné nástroje trénovány. V roce 2024 bude tento zmatek pro mnohé objasněn, protože společnosti budou k implementaci rychle se vyvíjející technologie v práci přistupovat hybridně.

Velký posun od předpřipravených dat začal v listopadu, kdy Sam Altman z OpenAI představil GPT, které uživatelům umožňují vytvářet vlastní verze ChatGPT pro konkrétní účely. GPT umožňují využívat vlastní data uživatele k rozšíření trénovací datové sady ChatGPT.

V průběhu času nástroje, které umožňují používání vlastních dat organizací (nebo průmyslu), ukážou, že „halucinace“ chatbotů AI, stejně jako další prohřešky, vznikají kvůli datům, nikoli kvůli technologii AI. Použití vlastních datových sad se ukáže být mnohem účinnějším pro skutečný přehled a použitelné výsledky než [používání] těch obecných.

V každém případě se scénář OpenAI chatbota ukáže jako relativně malá část příspěvku genAI k produktivitě a znalostní práci. V roce 2024 bude tato technologie zapracována do oblasti kybernetické bezpečnosti, vývoje softwaru, produktivity, zákaznických služeb, lidských zdrojů, správy vozového parku a dalších softwarových a cloudových nástrojů. Obecně platí, že tyto funkce AI lidem pomohou vyrovnat se s rostoucí složitostí ve všech věcech a poskytnou jim výhodu v analýze a rozpoznávání vzorů.

Devatero otázek cloudové strategie, na které si musí odpovědět každý IT lídr Přečtěte si také:

Devatero otázek cloudové strategie, na které si musí odpovědět každý IT lídr

Použití GenAI bude mnohem relevantnější díky specifičtějším datovým vstupům a integraci do cílených aplikací.

Integrace této technologie do řešení specifických pro průmysl a povolání bude také doprovázena kulturním odporem proti bezdechému humbuku roku 2023. Společnosti, které se snaží nahradit zaměstnance přímo AI, si uvědomí, že lidé s dobře navrženými nástroji AI jsou daleko efektivnější než AI pracující samostatně.

Stejně jako u všech nových technologií, jakmile humbuk opadne a technologie se stane všudypřítomnou banalitou, budeme vědět, že se stala skutečně mocnou, užitečnou a transformativní.

Obecně platí, že umělá inteligence se stane univerzální a normální, i když posílí ekonomický výstup, stejně jako revoluce v počítačích, sítích a webu v 90. letech.

Připravte se na nový soubor realit

O rozšířené realitě (AR) a virtuální realitě (VR) mluvíme již mnoho let. Ale rok 2024 je rokem, kdy se vysoce kvalitní AR s vysokým rozlišením stane mainstreamem (a „mainstreamem“ mám na mysli, že Apple uvede svůj produkt AR, Apple Vision Pro).

Ne, samotný Vision Pro se v dohledné době ani nikdy nestane masovým produktem jako iPhone. Kvůli obtížnosti při získávání a výrobě, stejně jako vysoké pořizovací ceně, velkým rozměrům a omezené životnosti baterie bude prodej jednotek nižší než u jiných produktů Apple. Odhady se pohybují od 200 000 do 500 000 jednotek v prvním roce. Canalys odhaduje, že prodeje jednotek do čtyř let překročí deset milionů ročně.

Inflace poklesne, ale zůstane vysoká, věří šéfové firem Přečtěte si také:

Inflace poklesne, ale zůstane vysoká, věří šéfové firem

Pro srovnání, Apple ročně prodá více než 200 milionů iPhonů.

Analytici očekávají, že vyšší prodeje zajistí v nadcházejících letech levnější verze Vision Pro a také menší a lehčí náhlavní soupravy. (A ovlivní to průmysl AR/VR všeobecně.)

Za zmínku také stojí, že technologie Vision Pro se přelijí do dalších produktů Apple a přesunou celý ekosystém Apple na svoji oběžnou dráhu. Uživatelé MacBooku Pro budou například uskutečňovat FaceTime hovory s uživateli Vision Pro. Uživatelé notebooků si nechají 3D naskenovat obličeje a uvidí 3D naskenovaný avatar uživatele Vision Pro jako účastníka schůzky.

Uživatelé chytrých telefonů Apple iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max budou moci tato zařízení používat k pořizování 3D „prostorových“ videí zobrazitelných na zařízeních Vision Pro.

Toto jsou dva první způsoby, jakými se mohou uživatelé, kteří nejsou uživateli Vision Pro, účastnit technologií Vision Pro a v budoucnu jistě přijdou další.

Tucet strategických tipů, které se CIO mohou naučit od CTO dodavatelů technologií Přečtěte si také:

Tucet strategických tipů, které se CIO mohou naučit od CTO dodavatelů technologií

Stejně jako v případě předchozích vstupů společnosti Apple na trhy hudebních přehrávačů, smartphonů, tabletů a chytrých hodinek, Vision Pro zaregistrují kupující, konkurenti i vývojáři a [technologie] tak vytvoří novou kategorii. Do konce roku 2024 bude AR všudypřítomná a nevyhnutelná. Desítky významných společností nabídnou řešení AR/VR podobná Vision Pro optimalizovaná pro pracoviště za širokou škálu cen. V tomto případě povedou řešení specifická pro podnikové AR, přičemž spotřebitelská zařízení budou zaostávat.

Další kategorie AR zasáhne společnosti neočekávaným způsobem; Říkám tomu neholografické AR a lídrem v tomto odvětví bude Meta, která už testuje něco, čemu říká multimodální AI.

Brýle Ray-Ban Meta, které se na trh dostaly 17. října, mají kameru, kterou lze použít pro pořizování snímků a videí a živé vysílání na Instagram nebo Facebook.

S aktualizací softwaru (prvním uživatelům byla zpřístupněna v prosinci) budou uživatelé moci používat fotoaparát k rozpoznávání objektů a získávat informace řízené umělou inteligencí a dokonce i rady. (CEO společnosti Meta Mark Zuckerberg tuto funkci demonstroval tím, že se zeptal, jaké kalhoty by se mohly hodit ke košili, kterou držel v ruce.)

Používání brýlí připojených k internetu s kamerami (společností Meta a jejími mnoha budoucími konkurenty) k rozšíření reality (s výstupem ve formě mluveného slova z umělé inteligence spíše než holografických vizuálních objektů) bude ovlivňovat podnikání s tím, jak je rostoucí procento zaměstnanců ve všech odděleních bude nosit celý den, každý den.

Kyberútočníci si pomáhají umělou inteligencí, obránci oplácejí stejnou mincí Přečtěte si také:

Kyberútočníci si pomáhají umělou inteligencí, obránci oplácejí stejnou mincí

Dopad bude podobný revoluci chytrých telefonů, kdy výkon počítačů, aplikací, internetu a digitální komunikace bude mnohem dostupnější a rychleji přístupný přes brýle než přes chytrý telefon.

Kombinace toho, jak Apple přinese do mainstreamu své holografické AR s vysokým rozlišením a Mety, která přinese do mainstreamu své neholografické AR znamená, že pracoviště budou AR transformována od roku 2024.

Flexibilní práce bude novou normou

Pandemie donutila podniky, aby vůbec poprvé umožnily práci na dálku ve velkém měřítku. Mnoho zaměstnanců si zvyklo a nyní preferují práci z domova. Velký počet podniků však tomuto trendu nadále odolává a zavádí nutnost návratu zpět do kanceláře.

I když se standard práce z domova (WFH) stal konvenční moudrostí, je to také zavádějící přílišné zjednodušení. Ve skutečnosti mnoho organizací prosperuje díky zásadám vzdálené a hybridní práce.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video? 

A mnoho zaměstnanců chodí do kanceláře rádo. Nedávná studie FORA zjistila, že nejmladší pracovníci ve věku 18 až 24 let jsou nejnadšenější skupinou pro touhu pracovat v kancelářích; tato skupina také nejlépe reaguje na výhody v kanceláři, jako jsou kavárny, tělocvičny a pravidla umožňující pobyt domácích mazlíčků v práci.

Velké společnosti, které nutí k návratu do kanceláře i ty zaměstnance, kteří nechtějí dojíždět nebo pracovat v kanceláři, čelí protireakci v podobě petic, odchodů a potíží s náborem. Dokonce i ty společnosti, které politiku back-to-office propagují nejvíce, výslovně najímají na vzdálené pozice v pracovních oblastech s nejvyšší poptávkou, protože vědí, že jediný způsob, jak najmout ty nejlepší pracovníky, je nabídnout jim možnost WFH.

Někteří specialisté na pracoviště tvrdí, že společnosti dokonce využívají mandáty back-to-office jako způsob, jak propustit zaměstnance, aniž by je propustily, s vědomím, že velký počet lidí v reakci na tlak ze strany společnosti skončí (nebo mohou být propuštěni z důvodu, pokud se odmítnou vrátit).

Pět hlavních technologických trendů, které je třeba sledovat příští rok Přečtěte si také:

Pět hlavních technologických trendů, které je třeba sledovat příští rok

Realita je však taková, že pro mnoho společností je umožnění práce na dálku zásadní pro splnění inkluzivních cílů a vyrovnání se s nedostatkem talentů.

Co mnoha organizacím ušlo, je fakt, že „mandátová“ část mandátů back-to-office je tou nejvíce problematickou částí.

Práce z domova umožňuje pracovníkům přizpůsobit si svůj pracovní rozvrh způsobem, který jim pomůže vyrovnat se s mnoha dalšími „mandáty“ v jejich životě. Jako jednoduchý příklad, rodina se dvěma manželi a dvěma dětmi může být noční můrou plánování. Pokud mají oba dospělí „nařízeno“ být v kanceláři do 17 hodin a škola „nařídí“ vyzvednutí jednoho z dětí v 15 hodin, je problém nasnadě. Ve skutečnosti je moderní rodinný život ještě mnohem složitější a žádné pracoviště nemůže rozvrhnout pracovní dobu lépe než zaměstnanec.

Takže ať už zaměstnanci pracují v kanceláři, doma nebo kombinují obojí, flexibilní práce bude v roce 2024 novým standardem. „Flexibilní práce“ je méně o tom, kde člověk pracuje, ale spíše o tom, kdy.

Umožnit zaměstnancům pracovat, kdy se rozhodnou – a poskytnout asynchronní komunikační nástroje, které to umožní – bude zásadní pro najímání a udržení zaměstnanců v roce 2024.

Nucení zaměstnanců pracovat v kanceláři během stanovených hodin zhoršuje duševní a fyzické zdraví, plýtvá časem, stojí více, zvyšuje úroveň rozptýlení, snižuje produktivitu, snižuje morálku a poškozuje rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. Společnostem, které nenabízejí flexibilní práci a práci na dálku, se bude na trhu hůře konkurovat, protože jejich pracovní síla bude mít tendenci být nedostatečná, přepracovaná a přetížená.

Naproti tomu společnosti, které nabízejí flexibilní a vzdálenou práci, budou mít konkurenční výhodu. Darwinovský proces upřednostní ty, kteří pěstují kultury a styly řízení, díky nimž je flexibilní práce úspěšná. Dinosauři vymřou.

Pointa je v tom, že změny se jistě blíží k tomu, jak, kdy a kde pracujeme. Čas připravit se na nové pracoviště s podporou technologií – nový svět AI, AR a flexibilní práce – je právě teď.

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.

Byl pro vás článek přínosný?