;
Hlavní navigace

Statistiky webových prohlížečů: Firefoxu znovu padá podíl (3)

12. 7. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: CIO.com
Prohlížeč od Mozilly v červnu pokračoval v sešupu, a dokonce i mocný Chrome zaváhal. A to ve prospěch Edge od Microsoftu, který dosáhl nejvyššího podílu za celou svoji existenci.

Předchozí díl

Není jasné, z jakého důvodu podíl Edge v červnu tak narostl, ale téměř jistě to nebylo kvůli stále vyvíjenému „full-Chromium“ Edge, čili verzi prohlížeče, která má běžet na stejném open-source jádru jako Chrome od Googlu. Edge plně na jádru Chromium zatím nedospěl ani do beta verze, natož tak do fáze stabilního buildu produkční kvality, a pro Windows 7, Windows 8 a Windows 8.1 je k dispozici méně než dva týdny.

V číslech Net Applications jsme se dále dočetli, že Chrome se už podruhé za poslední tři měsíce zasekl a přišel o 1,6 procentního bodu. To mu ani tolik nevadí, vzhledem k tomu, že stále s vysokým náskokem a podílem 66,3 % vede. Červnový propad byl pro Chrome přesto třetí největší – k tomu prvnímu došlo v dubnu 2019 (2,2 bodu), a ke druhému v srpnu 2013 (1,8 bodu).

Ani dubnové a červnové ztráty však nesmazaly celoroční zisky Chromu: prohlížeč od Chromu za posledních 12 měsíců získal na uživatelském podílu 3,5 procentního bodu. Červen ovšem trochu zkomplikoval budoucí situaci prohlížeče, neboť předchozí předpovědi hovořily o dosažení mety 70 procent v říjnu. Nejnovější ztráty však tenhle milník posunuly na červenec 2020.

ICTS24

Safari od Applu si v červnu uchoval stabilního 3,3 %, což je ale přesto nejnižší číslo od konce roku 2008. Nižší podíl Safari je opět částečně způsoben pokračujícím propadem systému macOS, který v uplynulém měsíci klesl o něco mezi jednou a dvěma desetinami procentního bodu. Podíl Safari na macOS v červnu také nerostl ani neklesal a držel se na 36,3 %.

Zdroj: Computerworld