;
Hlavní navigace

Statistiky webových prohlížečů: Firefoxu znovu padá podíl (2)

11. 7. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Techspot.com
Prohlížeč od Mozilly v červnu pokračoval v sešupu, a dokonce i mocný Chrome zaváhal. A to ve prospěch Edge od Microsoftu, který dosáhl nejvyššího podílu za celou svoji existenci.

Předchozí díl

Zatímco Mozilla o svůj uživatelský podíl přicházela, Microsoft ho získával.

Kombinovaný uživatelský podíl Internet Exploreru (IE) a Edge rostl o tři desetiny procentního bodu na 13,3 %. Podíl navíc však nezvrátil celkový trend Microsoftu, který byl negativní už dávno předtím, než se do sedla výkonného ředitele vyšvihl Satya Nadella. IE a Edge přišly v uplynulých 12 měsících souhrnně o 3,1 bodu.

Pád uživatelského podílu má na svědomí IE, starý prohlížeč Microsoftu, kterému jeho tvůrci sice dodávají pravidelné měsíční bezpečnostní aktualizace, ale už mu nepřidávají nové funkce. V uplynulém roce přišel IE o 4,9 procentního bodu, naopak Edge za stejné období získal 1,9 bodu.

V červnu na IE běželo jen 8,3 % uživatelů Windows, což je pro tento ikonický prohlížeč rekordně nízké číslo. Při udržení 12měsíčního průměru bude IE do dvou let minulostí. Což je ale nepravděpodobné, protože i v červenci 2021 tuhle aplikaci bude stále někdo využívat. Jenže to, že IE nakonec dříve nebo později odejde do věčných lovišť, je pravda.

ICTS24

Uživatelský podíl Edge na všech osobních počítačích rostl v červnu o sedm desetin procentního bodu a měsíc tak zakončil na šesti procentech. Což je pro výchozí prohlížeč Windows 10 rekordně vysoké číslo. Edge v uplynulém měsíci tvořil odhadem 13,2 % veškeré surfovací aktivity na Windows 10, což je oproti květnu růst o 1,5 bodu a vrchol tohoto způsobu měření od dubna 2018.

Pokračování