Hlavní navigace

Skype nebo WhatsApp čelí zvýšené regulaci soukromí v Evropě

14. 12. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Sergej Khackimullin - Fotolia.com
Skype, WhatsApp a podobné služby by ve státech Evropské unie brzy mohly spadat pod stejné regulace jako telefonní hovory a SMS zprávy. Naznačuje to uniklý legislativní návrh.

Ačkoliv mohou být aplikace Skype a WhatsApp využity pro hlasové hovory a zasílání textových zpráv, nespadají pod existující legislativu EU v oblasti soukromí v komunikacích, protože jde o datové služby, které jsou realizovány skrze internetové připojení, a nikoliv o nativní funkce sítě, jako jsou právě telefonní hovory a SMS.

Tvůrci legislativy ovšem přišli s návrhem Regulace soukromí a elektronických komunikací, který v pondělí získal deník Político, a který v sobě zahrnuje integraci takových internetových služeb do záběru pravidel chránících soukromí uživatele. Regulace by měla nahradit direktivu ePrivacy z roku 2002.

Nová regulace volá po utajeném statutu všech elektronických komunikací. Zpracovávání nebo vstupování do takových komunikací bez souhlasu koncového uživatele, a to jak nasloucháním, odposloucháváním, ukládáním, monitorováním nebo jinými druhy narušení a sledování, by podle návrhu regulace mělo být zakázáno.

Direktiva ePrivacy byla naposledy aktualizována v roce 2009, na úsvitu éry aplikací pro smartphony, a od té doby se pro uživatele telekomunikačních služeb mnohé změnilo.

Tak například, zatímco uživatelé mobilních telefonů stále posílají miliardy SMS zpráv denně, využití IM služeb pro zasílání zpráv překonalo SMS už před lety. V lednu 2015 se zástupci WhatsApp nechali slyšet, že jen samotný provoz jejich služeb překročil provoz SMS o 50 %.

Návrh regulace rozšiřuje definici elektronických komunikací, která by tak nově měla zahrnovat nové služby dodávané aplikacemi, spíše než dedikovaným hardwarem.

V rámci navrhovaných pravidel je soukromí jednou z možností – ale takovou, která musí být ve výchozím nastavení vždy zapnuta, i když může uživateli umožňovat, aby si mohl zvolit její odmítnutí. Nesmí to být ale obráceně.

soutez_casestudy

Jeden z článků uniklého návrhu například požaduje následující: „Nastavení všech komponent terminálového vybavení umístěného na trh musí být ve výchozím nastavení nastaveno tak, aby zabraňovalo třetím stranám v ukládání informací, zpracování informací již uložených v terminálovém vybavení, a taktéž těmto třetím stranám zabraňovalo ve využívání výpočetních schopností tohoto vybavení.“

Zdroj: CIO.com

Byl pro vás článek přínosný?