;
Hlavní navigace

Proč přechod Edge na Chromium znamená konec IE (4)

24. 1. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft/Computerworld.com
Rozhodnutí Microsoftu přejít na open-source jádro Chromium pro svůj prohlížeč Edge by mohlo vést k dřívějšímu ukončení podpory Internet Exploreru (IE), než se původně očekávalo.

Předchozí díl

Následuje výčet důvodů, proč full-Chromium Edge předznamenává konec IE:

+ Pokud bylo jedním z důvodů přenosu Edge na full-Chromium ze strany Microsoftu snížení nákladů na vývoj a údržbu – jak mnozí předpokládají – pak by nedávalo téměř žádný smysl spoléhat se na outsourcovaný Chromium a stále řešit „vlastnoručně“ vyvinuté enginy Trident/Chakra (pro vykreslování, respektive JavaScript, v IE11). Díky tomu, že Microsoft učiní z full-Chromium Edge svůj jediný prohlížeč, dost si zjednoduší práci.

+ Už samotná myšlenka, že by Microsoft podporoval IE donekonečna, byla ze své podstaty absurdní. V jistém bodě musejí být podnikoví zákazníci sami zodpovědní za update používaných řešení, která IE vyžadují (nejspíše webové aplikace a/nebo intranetové stránky). S odchodem Windows 7 „do důchodu“ už budou Windows 10 dostupné čtyři a půl roku. Microsoft může podporu IE ve Windows 10 ukončit s tvrzením, že už podnikům poskytl spoustu času na to, aby se svých závislých „legacy“ řešení vzdaly.

+ Jestliže by Microsoft neprodloužil životní cyklus IE tím, že by jej integroval do Windows 10, pak by byl konec prohlížeče synchronizován s koncem Windows 7. Tenhle argument může redmondský gigant použít jako ospravedlnění pro „zaříznutí“ IE.

+ Spousta uživatelů bude systém Windows 7 používat i po ukončení podpory. (Podnikoví zákazníci si mohou podporu Windows 7 rozšířit až na celé tři roky s extra podporou, byť placenou.) Microsoft chce pro Windows 7 po lednu 2020 svůj vlastní, spolehlivý prohlížeč… a Internet Explorer to nebude.

ICTS24

+ Náhody neexistují. Synchronizace ukončení podpory Windows 7 (a plné nahrazení tohoto předchůdce Windows 10) s počátkem dostupnosti full-Chromium Edge nejspíš opravdu žádná náhoda nebude.

Zdroj: Computerworld.com