Hlavní navigace

Proč otevřenost vede k inovaci

30. 4. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © julien tromeur - Fotolia.com
Přijít na to, co nového se objeví v technologiích. To je něco, co má spousta z nás za úkol. Ještě větší výzvou je předpověď toho, co uspěje dlouhodobě.

Existuje ale jeden nápadný atribut, která novým technologiím pomáhá „v rozletu“. Jde o využívání otevřených technologií pro kreativní svobodu k uspíšení inovací.

Open-source není novým konceptem, ale trendem, který nabral tempo v posledních několika desetiletích a stále roste, nyní ve firmách všech možných odvětví. Před 22 lety byl Linux jen maličkým jádrem open-source softwaru a dnes jde o všudypřítomný operační systém, který běží ve smartphonech, tabletech a autech – a to nemluvíme o téměř všech dnešních 500 nejrychlejších superpočítačích. Jeho vliv prostupuje vše a většina z nás si možná ani nepovšimla, že se stal platformou pro inovaci, která se klene celým světem.

Jakmile byl rozpoznán inovační potenciál otevřenosti, začalo sílit téma otevřených standardů v cloudu. Společnost Booz & Company nedávno varovala, že bez více spojeného úsilí na dohodě o otevřených cloudových standardech, a bez schopnosti velkých společností vést tuto dohodu, nemusí být naděje cloudu vůbec dosaženo.

Dobrou zprávou je, že jsme v této oblasti byli svědky prudkého nárůstu podpory. Před necelými dvěma lety byla ustavena Rada zákazníků cloudových standardů (Cloud Standards Customer Council), která měla reagovat na výzvy a požadavky využívání otevřeného cloudu. Rada byla původně podpořena 50 členy včetně společností Lockheed Martin a Citigroup – dnes má přes 400 členů.

Poněvadž firmy po celém světě uskutečńují prostřednictvím otevřených technologií až ničivou (v pozitivním slova smysluú inovaci, přinese budoucnost neomezené příležitosti. Ale co je na tom přívlastku „otevřený“ tak speciálního, že umožní všechny tyto globální inovace?

Přínosy otevřené kultury

Otevřená kultura umožňuje vzít to nejlepší z crowdsourcingu a vybudovat základy pro další kustomizaci.

příloha_ovladnete_sva_data

Byli jsme svědky toho, že otevřené standardy vítězí nad patentovanými přístup, protože historie nás učí, že kde je otevřenost a spolupráce bez strachu o uzavření výrobce nebo ekosystému do sebe, jsou řešeny problémy firem a vzkvétá inovace.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?