;
Hlavní navigace

Problémy tabletů od Microsoftu s Windows 8: Malé displeje, malé ceny

7. 6. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © Fudzo - Fotolia.com
Tablety s Windows 8 a malými displeji jsou připraveny na zaplavení regálů v obchodech, nejsou však kouzelným lékem na obtížnou situaci tabletového operačního systému Microsoftu. Možná nepomůže ani update Windows 8.1 (Windows Blue).

Jak rychle se dokáže změnit situace ve světě spotřebitelských technologií! Ve chvíli, kdy designéři Microsoftu zasedli ke stolu a začali si vysnívat Windows 8, byl na vrcholu 9,7palcový a poměrně těžký iPad, který se vysmíval všem pokusům Androidu dobít tabletovou pevnost Applu. Vypadalo to, že budoucnost leží ve velkých displejích.

Potom se náhle objevily Kindle Fire, Nook a Nexus 7 od Googlu. Spotřebitelé se přes noc zamilovali do menších, levnějších tabletů, a v památný den 23. října 2012 před jejich poptávkou kapituloval i Apple a vydal svůj vlastní iPad mini.

O tři dny později představil Microsoft veřejnosti Windows 8. Se svým designem optimalizovaným pro 10palcové a větší displeje již tehdy přišel s křížkem po funuse.

Nyní, když se tablety s Windows s problémy snaží získat pozornost spotřebitelů, mění Microsoft rychlosti. Společnost již vydláždila cestu menším tabletům s Windows a šéfka divize Windows a aktuálně jedna z nejznámějších osobností Microsoftu Tami Rellerová slibuje, že blížící se aktualizace na Windows Blue přinese i lepší podporu 7- a 8palcovým displejům. Na vlně maličkých displejů se vezou i Acer s Asusem, přičemž další výrobci se k nim budou muset přidat.

Připravte se na záplavu!

Ale předtím, než udeří přílivová vlna, musíme se ptát, zda jsou malé obrazovky opravdu tím správným lékem na trápení tabletů Microsoftu. Není to tak jisté.

Malé displeje, malé ceny

Než se pustíme do dalších diskusí, musíme si pohovořit o ceně. Android je výrobcům hardwaru k dispozici zdarma (přesto někteří OEM platí licenční poplatky Microsoftu). Na druhou stranu Microsoft vydělává velkou část svých peněz prodejem Windows, včetně prodeje Windows výrobcům. To jednoduše znamená, že tablety s Windows budou stát vždy více než Androidy s podobnými specifikacemi.

Už tento samotný fakt by mohl být zabijákem tabletů s Windows a malým displejem. Platit 380 dolarů (asi 7 600,- Kč) za 8palcový tablet s Windows (cena uniklého Aceru Iconia W3) se zdá jako šílenství, jestliže za 200 dolarů (asi 4 000,- Kč) můžete mít konkurenční Nexus 7. (Výše uvedené ceny jsou optimalizovány pro americký trh; Android od Googlu lze totiž v ČR koupit reálně za necelých šest tisíc, takže předpokládáme, že i Acer Iconia W3 bude u nás trochu dražší.)

Microsoft nicméně může být ochoten přistoupit v tomto ohledu na kompromis. Několik nedávno vydaných zpráv tvrdilo, že Microsoft výrobcům nabízí velké slevy na licence Windows, které jsou určeny pro využití na zařízeních s dotykovým displejem pod 10,8 palce. Cena za takovou licenci má údajně činit pouhých 30 dolarů.

Mluvčí Microsoftu řekl PCWorldu, že společnost nebude ceny pro OEM komentovat, ovšem některé údaje naznačují, že by sleva mohla být reálná. Na počátku května se výkonný ředitel Asusu Jerry Shen nechal slyšet, že jeho společnost plánuje vydat malý tablet s Windows 8 a že očekává snížení cen tabletů s Windows a méně než 10 palci pod 300 dolarů.

Carolina Milanesi, viceprezidentka pro výzkum spotřebitelských zařízení v Gartneru, říká, že cena pod 300 dolarů je kritická.

„Myslím, že tím pravým receptem na zvýšení přitažlivosti u spotřebitelů by mohly být osmipalcové tablety s Windows RT, ale jejich cena nesmí být o mnoho vyšší než cena Androidů,“ napsala Milanesi PCWorldu v e-mailu. „Kdybych byla výrobcem, nešla bych s cenou nad 299 dolarů, pokud by nešlo o nabídku nějakého chytrého balíčku pro tablety a smartphony.“

ICTS24

Dokonce i při ceně 300 dolarů budou muset tablety s Windows 8 nabídnout opravdovou hodnotu, aby přetrumfly Nexus 7 a jemu podobné, které jsou o 100 dolarů levnější (pořád se bavíme o ceně v USA). Jak toho může Microsoft dosáhnout? Jednou z potenciálních odpovědí na tuto otázku je využití prvku Windows 8, na nějž redmondský gigant evidentně nejčastěji neúmyslně zapomíná. Ano, mluvíme o ploše.

Pokračování