Hlavní navigace

Proč dal Microsoft nejnovější verzi Windows jiný název (2)

3. 5. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: news.microsoft.com
Microsoft už začal distribuovat další „feature upgrade“ Windows 10, nazvaný „Windows 10 April 2018 Update“ – s několikatýdenním zpožděním oproti původně očekávanému času.

Předchozí díl

Ačkoliv Microsoft používání takovéhoto způsobu pojmenovávání nikdy nevysvětlil, pravděpodobně to bylo namísto jiného numerického označení, jako například OS X nebo 10.x.

Sázkou na datum místo jména Microsoft minimálně zjednodušuje zapamatování, kdy byla daná aktualizace vydána. A to je důležité, protože každý upgrade je podporovaný po omezený čas: 18 měsíců pro Windows 10 Home a Windows 10 Pro, 24 měsíců pro Windows 10 Enterprise a Windows 10 Education.

Microsoft to ovšem v tomto ohledu nejspíš trochu zkomplikoval. Jestliže tedy nebude dřívější označení 1803 změněno (na 1804), nebudou měsíc a rok odpovídat reálnému datu vydání. Které z těchto dat platí pro započetí podpory?

Chytlavá jména jsou passé

I když někteří vývojáři i nadále pojmenovávají každou pravidelně vydávanou aktualizaci, zejména Apple s jeho kalifornskými toponymy po OS X/macOS (po víceméně vyčerpaných zásobách velkých kočkovitých šelem, je tato praxe poměrně výjimečná, zejména u vyspělého softwaru. Překvapivé bylo například to, když Mozilla pojmenovala jednu ze svých aktualizací Firefoxu „Quantum“ (namísto jejího označení výhradně konkrétním číslem verze).

Tím, že Microsoft využíval místo názvu měsíc a rok, osvobodil se od nepraktické neschopnosti iterace, ale stále si ponechal flexibilitu, kterou nabízejí roční období. S tímto druhým zmíněným způsobem by redmondský gigant mohl propást například svůj zářijový cíl pro další podzimní update třeba o měsíc, a dodat kód v říjnu (případně i v listopadu), aniž by kdokoliv pozvedl obočí,.

příloha_ovladnete_sva_data

Teď může očekávané datum vydání minout o tři i více měsíců, jen když aktualizaci označí například „červen 2019“, aniž by se na něj kvůli tomuto pojmenování snesla kritika (nicméně kritika za nečinnost by byla legitimní i nadále).

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?