Hlavní navigace

Nepleťte si SOA s cloudem

21. 10. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © AA+W - Fotolia.com
Společnost, která své aplikace a s nimi i celé IT upravila po vzoru architektury orientované na služby (SOA), nemůže očekávat „automatický“ přechod na cloud computing.

Jsou to přesně dva roky, kdy jsme v CIO poprvé otevřeli otázku podobností a odlišností mezi koncepty SOA a výpočetního mraku (cloudu). Inspirací pro nás byly komentáře Anne Thomas Manesové z Burton group, ale i názory expertů z IBM, Microsoftu a dalších firem (článek můžete nalézt on-line na adrese www:businessworld.cz/podnikove-is/integrace-soa-ci-cloud-5832). Jak je tedy možné, že po dvou letech jsou analytici ke vhodnosti SOA coby odrazového můstku pro cloud o poznání skeptičtější?

Smith upozorňuje, že v SOA se službou míní software ve smyslu jeho aktivních komponent a objektů (tedy technická stránka věci, takřka na úrovni programového kódu), v běžné řeči se však službou myslí něco, kde záleží na výstupu, efektu, nikoli na prostředku, kterým je toho dosaženo. Podle zkušenosti Davida Smithe jsou mnozí představitelé firem přesvědčeni, že když úspěšně využívají možností SOA, jsou stejně tak připraveni na cloud. Jenže velkým rozdílem mezi těmito dvěma koncepty je, že v cloudu se platí za poskytnuté služby, a ne za technologii, jinak řečeno v cloudu se pozornost soustředí na službu probíhající mezi poskytovatelem a zákazníkem, a ne službu ve formě aktiv, jako je tomu mezi klientem a poskytovatelem technologií.

David Smith sice zdůrazňuje velký rozdíl mezi SOA a cloudem, na druhé straně dodává, že mít zkušenost se SOA je rozhodně dobrý předpoklad i k efektivnímu využívání cloud computingu. V tomto smyslu říká, že sice cloud je velice módní záležitost a kdejaká organizace by ho chtěla využívat, nicméně ne každý ví, jak toho vlastně dosáhnout a už vůbec ne jak toho dosáhnout efektivně, aby to nenapáchalo více škody než užitku. Součástí problému s cloud computingem je i to, že jde o cool pojem, je proto snadné nadchnout sebe i vrcholový management, aniž všichni přesně vědí, o co jde. Specialisté na nižších úrovních IT řízení pak mohou mít velkou práci vysvětlit všechny překážky, které mohou být s cloudem spojené.

Cloud computing není jen technologie či architektura, které poskytují služby přes webové rozhraní, jak si lidé klasicky představují. Je to, jak název napovídá, nový styl poskytování výpočetního výkonu, tedy nový způsob „computingu“.

příloha_ovladnete_sva_data

Na druhou stranu platí to, co jsme napsali již přede dvěma lety: SOA má řadu potomků, kteří mají společný základ v konceptu služeb. Podobně jako je myšlenka cloudu v oblasti infrastruktury aplikací SOA na „železo“, je představa cloud aplikací, jejichž funkcionalitu lze vzájemně propojovat, v podstatě přenesením některých principů SOA do světa SaaS. Tim Hall, ředitel produktů SOA u Hewlett-Packard, k tomu tehdy dodal: „Přijetí SOA může podnik dobře připravit na cloud computing. Odhalí, co je třeba interně změnit a které služby jsou klíčové. Oba koncepty jsou orientované na služby, a proto vyžadují vrstvu pro řízení a dohled a dobré chápání procesů.“

Na jednu stranu nelze očekávat, že v cloudu budou zužitkovány modulární aplikace či jejich komponenty vyvinuté v rámci nasazování SOA, řadu přípravných kroků a způsob řízení IT ale zúročit lze.

Byl pro vás článek přínosný?