;
Hlavní navigace

Možná se dočkáme MS Office pro Linux už v roce 2014

7. 2. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft/CIO.com
Na posledním evropském setkání vývojářů open-source (FOSDEM) v Buselu proskočila zajímavá informace o tom, že Microsft by mohl mít nativní verzi svého kancelářského balíku pro Linux už v roce 2014.

Microsoft mezi dvěma ohni

Microsoft stojí totiž mezi dvěma ohni a obě varianty jestli linux podpořit nebo přinášejí rizika.

Chybějící verze Microsoft Office pro linux znamená, že podniky a instituce, které se rozhody opustit Windows na desktopech, nemají prakticky jinou volbu než LibreOffice/OpenOffice. Existuje sice možnost rozchodit na linuxu i běžný Office pro Windows pomocí Wine nebo komerčního CrossOver, ale to má zase jiná úskalí (chybějící podpora nebo finanční nároky).

Pokud se objeví nativní Microsoft Office pro linux, mohlo by to naopak znamenat ohrožení pro Windows. Neexistence tohoto kancelářského balíku pro linux je totiž v řadě případů brzdou, která brání migraci uživatelů z Windows právě na "bezplatný" linux. 

Microsoft a ne-windowsovské platformy

V uživatelských aplikacích Microsoft podporuje i jiné platformy. Již dávno existuje Microsoft Office pro platformu Apple, i když tato verze neobsahuje všechny součásti. Dříve existoval třeba i Internet Explorer pro MacOS (zcela nezávislý projekt, který nebyl odvozen o analogického programu pro Windows); ovšem ten skončil především proto, že příliš zaostal za konkurencí. Microsoft již pracuje na kacelářských programech Office pro iOS a Android - měli bychom se jich dočkat již letos. Windows nebude potřebovat ani jednodušší webová verze Office.

MS Office pro Linux již v roce 2014?

Fakt ale je že, že Microsoft se o Linux trochu zajímá a do určité míry ho i podporuje. Třeba po akvizici Skype se jeho verze pro linux i nadále podporuje. IT komunitě navíc neušla přítomnost Microsoftu jako partnera a vystavovatele na linuxových akcích, jako je třeba LinuxTag. 

Ve srovnání třeba s Apple (OS X) je linux okrajovou platformou, která má zatím okolo 1% uživatelů. Z toho pohledu by nemusel být perspektivní. Ovšem nepříjemné pro Microsoft jsou situace, kdy se pro linux rozhodnou větší firmy nebo státní či veřejné instituce. Známý je třeba případ magistrátu v bavorském Mnichově.

Instituce a podniky stále hledají zdroje úspor. V poslední době jsme svědky toho, že hardware slouží mnohem déle, než tomu bylo třeba před deseti lety. Uživatelé také nekoupí každou novinku, jak o tom svědčí i pomalý nástup prodeje nových Windows 8, které řada IT odborníků přijala vlažně, pokud je vůbec neoznačuje jako přešlap Microsoftu. Spoří se totiž i na softwaru a stále slouží i Windows XP, přestože jsou staré více než deset let. Pokud by se by se ukázalo, že přechodem na linux se může dosáhnou reálných úspor, znamenalo by to další ohrožení postavení Microsoftu.

Na postavení Windows se útočí na mnoha frontách, stačí vzpomenout na další perličku také z letošního FOSDEMu, kterou je demonstrace možností běhu windowsovských aplikací na Androidu promocí portu Wine pro procesory ARM.

Spekulace o tom, že MS pracuje na verzi Office pro linux a že by ji mohl uvést na trh již v roce 2014 jsou možná trochu nadnesené. Pokud by k tomu došlo, aktraktivita linuxu by se podstatně zvýšila. Další otázkou je cenová politika. Linux na desktopu je vnímán jako příležitost pro využítí bezplatného softwaru a jeho uživatelé patrně ani nejsou připraveni zaplatit za kancelářskou aplikaci stejně, jako stojí Office pro Windows.

V každém případě přineslo tato spekulace velký ohlas ve zpravodajských serverech a zmínila jej i řada blogů. I když někde se diskuse zvrhla v osobní šarvátku mezi příznivci windows a linxu. 

Jaký je váš názor na možnost MS Office na linuxu? Zapojte se do diskuse pod článkem.

Čtete také: Nový LibreOffice 4.0 s rozšířenými funkcemi míří i do podnikové sféry

ICTS24

Zdroj: Phoronix (člen sítě IDG TechNetwork)

G +