;
Hlavní navigace

Microsoft v reklamě srovnal Office 2019 a 365. Hádejte, kdo vyhrál? (1)

15. 2. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Techspot.com
Microsoft tento týden podnikl zvláštní krok, v jehož rámci pomluvil svůj vlastní software, když balík Office 2019 v porovnání s Office 365 označil za druhořadý.

Co však Microsoft říct opomenul, je fakt, že podřadnost Office 2019 vychází z rozhodnutí, které společnost samotná učinila ohledně toho, jak jsou vytvářeny a obsluhovány aplikace balíku.

V PR kampani Microsoft využil tři dvojice jednovaječných dvojčat. Jedno z nich vždy používalo aplikaci Office 2019, to druhé pak úplně stejnou desktopovou aplikaci z předplatného Office 365. Každého účastníka požádali, aby dokončil stejnou úlohu, přičemž kdo z nich skončil první, ten vyhrál.

Není překvapením, že soutěž vždy s přehledem vyhrálo dvojče používající verzi Excelu, PowerPointu či Wordu z Office 365. Microsoft ani nepředstíral, že šlo o férový boj.

„Ačkoliv mají podobné názvy, je mezi Office 2019 a Office 365 spousta rozdílů,“ napsal Jared Spataro, manažer divize Office a Windows, v příspěvku na blogu společnosti. „Office 365 obsahuje plně instalované aplikace Office… a tyhle aplikace se postupně zlepšují, protože novinky [pro ně] bývají distribuovány každý měsíc.“

Naopak Office 2019 jsou podle Spatara „zamrzlé v čase,“ protože „nikdy nebývají aktualizovány novými funkcemi.“

Ups.

Takhle to Microsoft dělá. V minulosti Office – tedy jejich jednorázově nakupovaná verze s věčnou licencí – nebývaly takto záměrně osekávány. Microsoft čas od času vydal service pack (SP1, SP2 atd), jehož součástí byl i omezený počet nových prvků a funkcionalit. Posledním balíkem, který se service packu dočkal, byl ovšem Office 2013, a Office 2010 pak byl posledním, který takovou aktualizaci dostal více než jednu.

ICTS24

Office 2016 už se takto neobnovovaly; a obnovovat se nebudou ani Office 2019. Namísto toho se Microsoft svévolně rozhodl k „zamrzání,“ které Spataro zmínil, když aplikace v těchto balících sám odmítl aktualizovat či obnovovat. Věčná licence – což znamená ta, za kterou jste zaplatili jen jednou – je nyní obsluhována pouze záplatami chyb.

Pokračování