Hlavní navigace

Microsoft se chlubí chystanými podnikovými funkcemi pro Edge

2. 6. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Techspot.com
Prohlížeč postavený na bázi jádra Chromium měl k uživatelům dorazit už počátkem letošního roku. Podle Microsoftu se tak nakonec stane v následujících několika týdnech.

Microsoft se před pár dny pochlubil několika málo novinkami a zlepšeními pro svůj prohlížeč Edge, který ocení především podniky.

Edge postavený na bázi Chromium, který Microsoft v jeho stabilní formě představil v únoru, měl být části uživatelů pomalu distribuován „v následujících týdnech“ po oznámení z 15. ledna. To se však nestalo.

Ať už to bylo kvůli zpožděním na straně Microsoftu, problémům s uzavřením podniků a prací z domu kvůli pandemii koronaviru, nebo kvůli kombinaci obojího, Microsoft se k distribuci nového Edge prozatím nedostal.

To se teď změní, slíbil Microsoft a v podstatě tak prohlížeč prohlásil za hotový. Edge bude „distribuován rozvážným tempem, které se v následujících týdnech bude navyšovat,“ řekl Kyle Pflug, hlavní programový manažer, v příspěvku na blogu společnosti.

Zařízení s Windows 10 Home a Windows 10 Pro, která nejsou spravována IT odděleními, budou způsobilá k automatickému nahrazení starého Edge tím novým. Vůči změně vynucené Microsoftem budou imunní stroje běžící na Windows 10 Enterprise a Windows 10 Education, stejně jako systémy Home a Pro připojené k doméně Active Directory nebo Azure Active Directory, nebo takové, které dostávají aktualizace a upgrade skrze WSUS (Windows Server Update Services) nebo WufB (Windows Update for Business).

Uživatelé dosud byli schopni si Chromium Edge stáhnout a nainstalovat manuálně, a tak tomu bude i nadále.

Práce, práce, samá práce

Zásadní novinka pro uživatele spočívá v nové kategorii „Work“ (práce), která se zobrazuje všem zákazníkům Microsoft 365. Kategorie je zařazena mezi již dříve dostupné volby Vše/Obrázky/Videa/Mapy/Zprávy/Nákupy v horní části výsledků vyhledávače Bing. Práce je umístěna mezi možnostmi Vše a Obrázky a po zvolení omezí výsledky na soubory, lokace, lidi, stránky, atd. Za předpokladu, že se uživatel přihlásil prostřednictvím svého pracovního nebo školního účtu.

Funkce bude podle Pfluga dostupná okamžitě.

Jde o úpravu, kterou měli uživatelé Office 365 ProPlus k dispozici již dříve (sada ProPlus byla v dubnu přejmenována na Microsoft 365 Apps). Když byl adresní řádek Bingu využíván k vyhledávání určitých interních podnikových informací – zejména dokumentů a dalších souborů uložených na OneDrive nebo SharePoint – byly výsledky zobrazeny po kliknutí na možnost „Zobrazit výsledky z [Organizace X]“. Zákazníci, kteří nemají předplatné Microsoft 365 – ale řekněme plán Office 365 včetně ProPlus/Apps – budou i nadále vidět právě tuto druhou konstrukci.

Edge teď také podporuje Windows Information Protection (WIP) ve Windows 10, uvedl Pflug.

Funkce WIP, dříve známá jako Enterprise Data Protection (EDP), vynucuje pravidla pro ochranu dat stanovená organizací, a tím zabraňuje náhodným únikům dat ve chvíli, kdy zaměstnanci pracují současně na osobních a pracovních úlohách na jednom zařízení. Pravidla stanovená IT oddělením, například jaké aplikace mohou přistupovat ke korporátním datům, jsou vynucována právě WIP.

Díky povolení WIP v Edge teď administrátoři mohou zakázat odesílání uploadů na ne-pracovní lokace, automaticky šifrovat pracovní soubory při stahování z určeného pracovního umístění a další.

K dalším velkým zlepšením Edge orientovaným na byznys patří ta, která se točí okolo synchronizace, což je důležitá komponenta jakéhokoliv prohlížeče, mají-li uživatelé více zařízení a chtějí si v digitálních záležitostech udržet pořádek.

Podle Pfluga se teď nainstalovaná rozšíření – nazývaná jako doplňky – v Edge synchronizují. V rámci kopií zaměstnanců amerického Computerworldu však zůstala deaktivovaná. Administrátoři teď mají přístup tak k pravidlu – SyncTypesListDisabled – pro správu toho, které typy dat mohou být synchronizovány, což jim umožňuje řekněme blokovat synchronizaci hesel ale umožnit synchronizaci sbírek, rozšíření a záložek. (V popisu tohoto pravidla ze strany samotnho Microsoftu se píše, že je k tomu potřeba Edge 83 nebo novější; stabilní build Edge je v současnosti na verzi 81.)

Edge bude také zahrnovat jistá vylepšení, která se týkají řízení více profilů, zejména těch, jež jsou dedikovány pro práci s využitím přihlašovacích údajů společnosti a generických osobních profilů, zpravidla provázaných s Účtem Microsoftu, pomocí kterého se pak uživatel přihlašuje.

Za zmínku stojí i funkce Automatic Profile Switching (automatické přepínání profilu), které detekuje odkazy spojené s prací – například stránku na intranetu nebo podnikově orientovanou webovou aplikaci – a pak v případě potřeby přepne z právě používaného osobního profilu na profil pracovní, aniž by bylo třeba provést další přihlašování.

CS24

Toto automatické přepínání bude veřejně k dispozici v rámci Edge 83; Microsoft pro tuto verzi prozatím neoznámil datum vydání.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?