;
Hlavní navigace

Microsoft kupuje telefonní divizi Nokie

3. 9. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Nokia
Microsoft oznámil, že kupuje divizi firmy Nokia, která se zabývá výrobou mobilních telefonů a souvisejícími službami.

Hodnota oznámené transakce je 5,44 miliardy Euro, tato cena zahrnuje vlastní divizi mobilních telefonů i patenty na související technologie, které Nokia vlastní. Transakce bude dokončena patrně začátkem roku 2014, musí ji totiž ještě schválit představenstvo firmy Nokia a své také musí říci i antimonopolní úřad ve Finsku.

Nokia je tradiční finská firma, která byla založena ještě v 19. století. Společnost zachytila správně trend mobilního telefonování a stala se významným evropským producentem. Bohužel se jí však nepodařilo zachytit správně trend chytrých telefonů a její podíl na trhu klesal.

Nokia je důležitým partnerem Microsoftu a je tím výrobce smartphonů, který se orintuje na platformu Windows Phone. V segmentu levnějších přístrojů byla Nokia úspěšná a podařilo se jí uvést na trh modely mobilů s Windows Phone, jejichž cena se dostala pod 100 Euro. Bohužel ale dražší přístroje již nebyly na trhu tak úspěsné. Celkově mají nyní telefony Nokia okolo 8% evropského trhu, pozice v USA je mnohem slabší.

Divize mobilních telefonů, kterou Microsoft kupuje, tvoří asi polovinu firmy. Zbytek bude dále fungovat jako dodavatel zařízení pro telekomunikační operátory. Pod křídla americké firmy přejde více než 22 000 zaměstnanců, z toho 4700, kteří pracují v mateřské pobočce ve Finsku, zbytek je ve světě.

Koupě upadajícího výrobce je pro Microsoft asi nebytnýnm krokem pro to, aby neztratil svou i tak chatrnou pozici v segmentu mobilních uživatelů a bude patrně důležitým prvkem v pokusu o ofenzívu v této oblasti.

Carolina Milanesi, analytička agentury Gartner, připomíná, že zajímavým aspektem akvizice je, že Microsoft nyní disponuje distribučním
kanálem Nokie - to je zejména v rozvojovém světě kritická podmínka úspěchu
prodejů. „Negativní stránkou této akvizice je konec nadějí, že by na operační systém Windows vsadili další výrobci smartphonů a tabletů,“ dodává.

ICTS24

Čtěte také: 
→ Microsoft platí vývojářům až 1000 dolarů za aplikace pro Windows Phone 8
→ Kde udělali pánové z Microsoftu chybu?

G+