;
Hlavní navigace

Web justice.cz neběží, ochromena je celá síť ministerstva spravedlnosti

17. 7. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: archiv redakce
Již druhý den se nedaří zprovoznit firewally v infrastruktuře ministerstva spravedlnosti, mimo provoz je interní síť, pro veřejnost je nedostupný portál justice.cz

Starým firewallům se zřejmě nelíbí nový ministr. Včera 16.7.2013 ve 4 hodiny ráno vypověděly postupně službu interní i externí firewall. Závada, jejíž odstranění se původně plánovalo na 2 - 3 hodiny, přetrvává i druhý den. Vnitřní firewall, nutný ke komunikaci v rámci instituce, se podařilo zprovoznit dnes ráno, na znovuzapojení externího firewallu se terpve pracuje. Díky tomu stále není pro veřejnost dostupný ani insolvenční ani obchodní rejstřík, které běží na portále justice.cz.

„Postupně se začíná zprovozňovat interní komunikace v rámci resortu, která umožní elektronický provoz justice. To je důležité i pro další postup při zprovoznění externích služeb pro veřejnost, neboť některé aplikace typu obchodního či insolvenčního rejstříku potřebují obě části,“ zní sdělení resortu.

Perličkou celého incidentu je i to, že výpadek nastal v okamžiku, kdy měli být propuštění z vazby ex-poslanci Ivan Fuksa, Marek Šnajdr a Petr Tluchoř. Příkaz k jejich propuštění putoval do věznice faxem.

Ministerstvo spravedlnosti chce zabránit do budoucna opakování podobných výpadků pořízením dvou nových firewallů, které by měly nahradit dosavadní, již morálně opotřebená zařízení. „Investiční záměr na nákup těchto zařízení v částce kolem 10 mil. Kč byl již vyhlášen, výběrové řízení včetně podpisu smlouvy a dodání by mělo být dokončeno do konce roku,“ je uvedeno v oficiálním sdělení ministerstva.

ICTS24

Zřejmě je elektronická agenda resortu spravedlnosti mnohem rozsáhlejší, než si myslíme, protože deklarovaný rozpočet je skutečně velkorysý. Co si o tom myslíte?

G+