Hlavní navigace

IBM představilo služby SmartCloud pro český trh

26. 10. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor:
Společnost IBM uspořádala tiskové setkání při příležitosti představení nového cloudového portfolia.

Tisková konference s živými ukázkami se konala v Technical Exploration Center (Praha-Chodov), kde IBM běžně představuje řešení svým zákazníkům a partnerům. Petr Sychrovský, ředitel divize Global Technologies, v úvodu připomenul výsledky pravidelné CIO studie, která sleduje trendy v IT. Letos již 60 % ředitelů uvedlo, že chce použít cloudové technologie jako konkurenční výhodu, a proto i IBM vidí v cloudu budoucnost a další cestu IT. Již dnes přitom  IBM disponuje pěti cloudovými centry pro obsloužení svých zákazníků, to nejbližší se nachází v Německu.

Slovo poté převzal Petr Leština, softwarový inženýr, který přiblížil, co si IBM pod pojmem cloud představuje a jaké služby dnes nabízí. Základní balíky cloudových produktů zahrnují IBM SmartCloud Foundation (technologie pro vybudování privátního cloudu), SmartCloud Services (platforma datových center IBM nabízející služby veřejného cloudu) a konečně také SmartCloud Solutions (SaaS).

Pro stavbu vlastního cloudu IBM již dodává servery System x, Power x, úložiště System a software Tivoli. Ve veřejném cloudu výrobce poskytuje podnikovou infrastrukturu a v oblasti softwaru jako služby nabízí aplikace LotusLive. V každé kategorii výrobce chystá další rozšíření.

Michal Votava, cloud solution representative, následně předvedl a srovnal služby SmartCloud Enterprise a Enterprise+ (určené pro kritický provoz), jež dovolují nasazení během jednoho dne. Smart Cloud Enterprise je účtován v hodinových intervalech a garantuje dostupnost na úrovni 99,5%, SmartCloud Enterprise+ nabízí účtování dle skutečného užití služeb a garantuje dostupnost 99,9.

Petr Leština také představil desktopový cloud – desktop jako službu. Zákazník platí za počet provozovaných desktopů (nezávisle na použitém zařízení – počítač, tablet apod.), které mohou být například poskytovány jak z datového centra IBM, tak z data centra partnera. Navíc lze samozřejmě dodat tenké klienty (WYSE) a další periferie.

Technologie pro budování Iaas a PaaS

Milan Král z HW divize spolu se Ctiborem Dudou, který má na starost řešení Tivoli, prezentovali samotné technologie pro vybudování infrastruktury případně platformy jako služby. IBM přináší na trh tzv. Starter Kit, což je základní řešení pro vytvoření cloudu, které zahrnuje samoobslužný portál, katalog služeb, workflow, automatický provisioning, měření, reportování a rozhraní pro ovládání. Podle testů IBM se dá nasadit i za dvě hodiny.

Pro partnery či zákazníky, kteří chtějí softwarové řešení pro podnikový cloud, odkud budou např. poskytovat služby i dalším firmám, IBM nabízí Service Delivery Manager. Oproti Starter Kitu má pokročilejší workflow, automatické účtování, monitoring Tivoli a plánování kapacity na základě dosavadní spotřeby. SDM navíc umožňuje obsluhovat současně privátní, hybridní a veřejné cloudy a je multiplatformní.

Cloud již můžete od IBM dodat také jako balík na klíč - tzv. CloudBurst obsahuje hardwarovou infrastrukturu i kompletní předinstalovaný balík softwaru. Partneři si přímo v laboratoři v Praze mohou vyzkoušet několik již nainstalovaných cloudů a použít je např. pro demonstrace zákazníkům.

Petr Kunc pak připravil živou ukázku softwaru LotusLive, což je sada služeb pro správu souborů a workflow, které lze využívat on-line na www.lotuslive.com.Informace pro partnery IBM přinesl sesterský server ChannelWorld.

Byl pro vás článek přínosný?