Hlavní navigace

HPC pohledem Red Hatu

26. 2. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © senticus - Fotolia.com
Vzhledem ke stále rostoucímu výkonu procesorů lze snadno podlehnout dojmu, že dnešní osobní počítače a běžné servery mají dostatečný výkon pro zpracování jakýchkoli úkolů.

Není tomu tak a v dohledné době se role superpočítačů pravděpodobně nezmění. Významu technologií HPC (High Performance Computing) nahrává i velký trend posledních let, kterým je cloud computing. Utility computing a výpočetní gridy získají dostatečnou efektivitu teprve tehdy, pokud se v nich uplatní „úspory z rozsahu“, tj. jev známý z ekonomie. Energeticky, ekonomicky i výkonově efektivně mohu provozovat v podstatě jen velmi výkonné výpočetní centrum. Čím větší, tím racionálnější, je-li samozřejmě využito. Oblasti, v nichž se superpočítače běžně uplatňují, jsou desítky let stále stejné. Většina úloh spadá do oblasti astronomie, energetiky, výzkumu lidského genomu anebo meteorologie a studia klimatických změn. Výpočetní clustery, což jsou v podstatě rovněž superpočítače, ovšem využívají i banky, burzy, zdravotnická zařízení nebo školy.

Ze žebříčku superpočítačů Top500 mimo jiné vyplývá, že zhruba tři čtvrtiny nejvýkonnějších výpočetních systémů světa využívá jako operační systém Linux. Prvních deset superpočítačů současnosti pracuje výhradně s Linuxem. Důvod? Proprietární systém se specifickým potřebám nestandardních výpočetních řešení přizpůsobuje podstatně hůře než otevřená platforma. Při budování hardwarově různorodých prostředí, jimiž superpočítače bývají, musí mít tvůrci dostatečnou volnost pro zásadní i inkrementální úpravy kódů a přizpůsobení. Současně je důležité využívat otevřené standardy, které zaručují interoperabilitu.

soutez_casestudy

Pro již zmíněné výpočetní clustery – a například pro oblast paralelních výpočtů – v podstatě neexistuje jiná alternativa než právě Linux. Superpočítače využívají v podstatě pouze tři rodiny operačních systémů – Linux, Unix a Windows. Čím originálnější nebo nestandardnější řešení tvůrci navrhnou, tím pravděpodobněji nasadí právě některou z linuxových distribucí. Čas ukáže, jestli Linux pronikne i do světa kvantových počítačů, které jsou zatím v plenkách a slouží standardním systémům spíše jako velmi rychlé externí kalkulačky.

Autor pracuje jako sales manager Eastern Europe ve společnosti Red Hat.

Byl pro vás článek přínosný?